Kullanıcı Deneyimine Giriş
Kullanıcı deneyimine yönelik çalışmalar dur durak demeden artık devam ediyor. Yeni Google algoritmaları ile kullanıcıların sayfada kalması, çıkış oranlarının düşürülmesi doğal olarak SEO’yu da etkilemeye neden olan belli başlı etkenlerin içerisinde yer alıyor. Kullanıcı deneyimi çalışmaları birlikte artık hem site içi hem de site dışı dönüşüm oranlarının arttırılması artık planlanmaya başlandı diyebiliriz. Fakat bu sürece bodoslama atlamadan sırayla gitmemiz daha doğru bir yol olacaktır. Kullanıcı deneyimine giriş konusunda bilmeniz gereken her şeyi sizin için bu yazımızda birleştirdik.
Hemen Çıkma Oranının Yüksek Olduğu Sayfaları Tespit Edin
Eğer ki kullanıcıların büyük bir çoğunluğu sitenizden artık çıkmaya başlıyorsa o zaman siteniz ile ilgili bir takım sorunların var olduğunu unutmamanız gerekiyor. Böyle durumlarda yapmanız gereken çözüm yollarından birisi de tepeden tırnağa irdelemeye başlamanız olacak. Yapmanız gereken ise Google Analytics’in davranış akışı sekmesine yönelerek görüntülenme sayısı az olan sayfaları filtre dışı bırakmak olabilir. Fakat burada karışıklık yapmamanızı söylemek isteriz. Neden derseniz kullanıcının site içinde hiç gezinti yapmadan direk olarak çıktığı sayfaların devre dışı bırakılması gerekmektedir. Sayfaları incelemek için yeterli vaktiniz varsa tek tek takip edebilirsiniz. Genelde en sık karşılaşılan sayfaları sıralayacak olursak da gözden kaçan 404 hataları, kırık link barındırmış olan sayfalar, görsel ve teknik hataları içermiş olan sayfalar, anahtar kelime ile alakasız şekilde yapılmış olan link çıkışlarının olduğu sayfalar, yavaş açılan sayfalar, üründe yer alan negatif yorumlar gibi bu sayfaları devre dışı bırakmakla işe koyulabilirsiniz.
Gezinme Süresi Çok Düşük Sayfaları Tespit Edin
Hangi sayfaların ortalama gezinme süresi en düşük olduğunu artık tespit edebilmeniz size bakıyor. Genelde en çok göze çarpan sayfaların başında ise içeriği boş olan sayfaların yanı sıra az etiket barındıran sayfalar diyebiliriz. İşte bu aşama da gezinme süresi ortalama en düşük sayfaları tespit etmeye adım atabilirsiniz.
Görsel Analiz İşlemi
Sayfalar için şüphesiz en çok önem arz eden konulardan birisinin de görsel analiz olduğunu söyleyebiliriz. Site içerisinde yer alacak olan herhangi bir ufak hatanın bile sizleri kurumsal kimliğinizden ve profesyonellikten uzaklaştırmaya neden olacağını söylemek isteriz. Genelde en sık karşılaşılan temel hataları sıralayacak olursak da şu şekilde belirtebiliriz. Mobile uymayan slaytlar, imla ve karakter hatalarının yer almış olduğu sayfalar, site de bulunan beyaz büyük boş alanlar, düşük çözünürlüğe sahip görseller, taşan üst ver alt menüler bunların başında yer alıyor. Bu aşamada sizin yapmanız gereken ise ilk olarak görsel analizleri bir an önce devreye sokmanız ve optimize etmeye başlamanızdır.
Genelde kapama tuşu olmayan hatta ekrana bile sığmayan çok fazla sayfalar ne yazık ki internet ortamları içerisinde yer alıyor diyebiliriz. Fakat söylememiz gereken bir diğer önemli ayrıntıda çok kaliteli görsellerin bile çoğun zaman sıkıntı yaşanmasına zemin hazırlayacak olması diyebiliriz. Genelde görseliniz her ne kadar kaliteli olursa olsun küçük alanlara büyük görseller sığdırdığınız vakit ise aynı sorunlarla yeni baştan karşı karşıya gelebilmeniz mümkün olacak. Bu yüzden sayfanın açılma hızını optimize etmek istiyorsanız en iyi şekilde yapmanız gereken eylemlerin başında ise sayfanın kalite ve boyut oranlarını son derece iyi ayarlamanız gerekiyor. B u noktada iş tamamen size bakıyor dememiz mümkündür.
Fakat yukarı da saymış olduğumuz tüm başlıkların Google ortamında var olan sayfalar için geçerli bir durum olduğunu, yeni bir site açıyorsanız işlerin daha değişik boyut kazanabileceğini de sizlere söylemek isteriz.