404 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

404 hatası

404 Not Found hatası, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayfayı görememesi olarak tanımlanan bir hatadır. Sunucu bağlantısının sağlanamadığı zaman oluşan  “Sunucu bulunamadı” gibi hatalarla aynı sanılır. Oysa, nedenleri farklı olabilir. 404 hatasının var olup olmadığını site sahiplerinin sık sık kontrol etmesi gerekir. Düzenli olarak yapacağınız kontroller sayesinde hata varsa tespit edebilir ve çözebilirsiniz.

404 Hatası Neden Oluşur?

404 hatalarının birden çok sebebi olabilir. Kullanıcı tarafından sayfanın görüntülenmesi sırasında oluşabilen bu hatanın belli başlı nedenlerini hemen açıklayalım:

1- Sayfanın URL’sini Değiştirmek

Sitenizi optimize ederken bazı sayfaların URL’leri eğer uygun değilse değiştirilir. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir mnokta var. URL’nizi değiştirmek ile işiniz bitmez. URL değişimi yaptıktan sonra eski URL’yi yeni URL’ye yönlendirmeniz gerekir. Aksi takdirde indexlenmiş ve kullanıcıların sıklıkla ziyaret ettiği sayfalarınız 404 hatası verebilir. Böyle bir durumda sayfa indexlenmenizde sorunlar yaşanabilir.

2-Eklentilerin Değiştirilmesi

Sitenizde SEO eklentisi mevcut ve diğer eklentileri de denemek için eklentileri değiştiriyorsunuz. En iyisini bulmak için yapılan değişiklikler bazen iyi olurken bazen zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden eklentilerde değişiklik yaparken dikkat etmelisiniz. Sitemap ve URL üzerinde yapılan köklü değişiklikler sitenize büyük zararlar verebilir. Özellikle sayfa URL’lerinde yapılan köklü değişikler, sayfaların arama motoru sıralamalarında alt üst olmasına neden olabilir. Bu yüzden oldukça dikkatli olmalısınız. Yapacağınız değişiklikler, eklemeyi düşündüğünüz SEO eklentileri ve sitenizin yapısı üzerinde değişiklik yapmadan önce mutlaka araştırın.

3- Etiket ve Kategori Değişikliği

Etiket ve kategorilerde bazı durumlardan dolayı değişiklik yapabilirsiniz. Fakat sonrasında mutlaka yönlendirme yapmanız gerekir. Örneğin tag formatından tag kısmını çıkarmak isteyebilirsiniz. Ancak belirttiğimiz gibi mutlaka yönlendirme yapmalısınız.

404 hatasının nedenlerinden başlıca olan ve site yöneticilerini ilgilendiren iki nedeni açıkladık. Ayrıca sunucu dosyalarının eksik ve yanlış aktarılması, sayfanın kaldırılması, bakım süreci veya sayfanın kapatılması ve dosyaların yeniden farklı şekilde isimlendirilmesi gibi farklı nedenlerden dolayı da 404 hatası ile karşılaşılabilir.

404 Hatası Yönlendirmesi Nedir Nasıl Yapılır?

1- Google Webmaster Tools

Öncelikle Google Webmaster Tools üzerinden yapılan bir çözümden bahsedeceğiz. Sitenizde herhangi bir sayfanın URL’sini değiştirdiniz ve 404 hatası ile karşılaşıyorsunuz. Böyle bir durumda Google Webmaster Tools üzerinden aşağıda fotoğraftaki sayfaya ulaşarak sorunu çözebilirsiniz.

404 hatası

Ayrıca Google Webmaster Tools’un yanı sıra WordPress eklentileri ile hatayı ortadan kaldırabilirsiniz.

2- 404 Error Monitor

404 Error Monitor adlı eklentinin indirip kurulumunu yaparak 404 hatasını tespit ederek ortadan kaldırabilirsiniz.  404 Error Monitor eklentisinin kurulumu:

  • 404-error-monitor adlı klasörü /wp-content/plugins dosyasına yüklemelisiniz.
  • Yükleme işleminden sonra “Eklentiler” kısmından etkinleştirip yarları yapılandırın. Eğer ağ kurulumunu seçtiyseniz ağ yönetim panelinden ayarları yapılandırın.
  • Site mevcut olan 404 hatalarını tespit etmek için 404 Hata İzleme sayfasına girin. Ağ kurulumu, ağın tamamı için hata listesi, hataların tek tek gösterilmesi için ayarlar menüsünden 404 hata izleme sayfasını kullanmalısınız.

3-Redirection

Bu eklenti sayesinde 404 hatalarını tespit ederek yönlendirme yapabilirsiniz. Yönlendirme yapılan URL’leri görüntüleyebilirsiniz. Redireciton eklentisinin kurulumu:

  • Redireciton dosyasını indirerek yükleyin.
  • Dosyanın yüklenmesinin ardından eklenti yönetimi sayfasından etkinleştirin.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir