SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu Güncellendi
Search Engine Land’in hazırladığı ve her iki yılda bir güncellediği SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu Haziran ayında güncellendi. Güncellenmiş olan yeni SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu hakkında gerekli detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
2017 Haziran ayında güncellenen tabloyla birlikte Search Engine Land, mobil, direkt cevaplar ve site hızının daha fazla önem kazandığını belirtiyor. Güncellenen yeni tabloyla birlikte arama geçmişi, site kimliği ve sosyal paylaşımları tamamen devre dışı bırakılması dikkat çeken detaylardan bir tanesi.
SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu‘nu ilk kez duyduysanız kısaca açıklayalım. SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu , SEO konusunda yeni olanlar ve uzmanlaşmış kişilerin SEO için önemli olan kısımları göstermektedir. Ayrıca tablonun iki yılda bir güncellenmesinden dolayı tablo sürekliliğini kaybetmiyor. Tablo ilk olarak 2011 yılında yayınlandı. Daha sonra ikinci tablo 2013, üçüncü tablo 2015 yılında güncellendi. Tablonun dördüncü yani son sürümü ise 2017 Haziran ayında güncellenerek yayınlandı. Tabloyu rahatlıkla çözebilmeniz için gerekli detayları açıklayacağız.
SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu incelendiği zaman site içi ve site dışı SEO olarak faktör iki kısımda incelenmiş. Site içi SEO kısmında yayımcıların kontrolünde. Bu da şu demek oluyor: Site sahipleri bu faktörleri müdahale edebilir. Ayrıca yaptıkları çalışmalarda site içi SEO içerisinde yer alır. Site dışı SEO içerisinde de faktörler yer alıyor. Bu faktörleri dışarıdan gelen etkenler ve yayımcıların kontrolü altında düzenlenen çalışmalardan oluşuyor.
Site içi ve site dışı olarak ikiye ayrılan SEO faktörlerinin altında ise 7 farklı kategori yer alıyor.
- İçerik: C ile gösterilen bu faktör, içerik ve kalitesini simgelemektedir.
- Mimari: Bu kategoriyi oluşturan ve A ile gösterilen Mimari, site genel işlevini kapsamaktadır.
- HTML: H ile gösteriliyor ve web sayfasının kendine özgü etkenlerini kapsıyor.
- Güven: T iel gösterilen kategoride sitenin ne kadar güven verdiğini ve saygın olduğunu içeren etkenler yer alıyor.
- Linkler: L ile gösteriliyor ve linklerin site sıralaması üzerindeki etkisini gösteren etkenlerin yer aldığı faktördür.
- Kişisel: P ile gösteriliyor. Kişiselleştirmenin sıralama üzerinde nasıl etki ettiğini gösteriyor.
- Sosyal: S ile gösteriliyor ve sosyal paylaşımların sıralama üzerinde ki etkisini kapsıyor.
Toplam 7 tane olan alt kategorilerinde altın farklı olarak 35 tane daha faktör sıralanıyor. Bu faktörler ise HTML, title tag ile başlıyor kullanıcı bağlılığına kadar devam ediyor.
Tablo Nasıl Yorumlanır
SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu’nda her faktörün iki harften oluşan sembolleri mevcut. İlk harf faktörün hangi kategoriye ait olduğunu belirtiyor. Linkler kategorisinde yer alan faktör için ilk harf L oluyor. Kullanılan ikinci harf ise faktörün ta kendisini temsil eder. Böylelikle iki harf yan yana gelerek faktörün sembolünü oluşturuyor. Tabloda ki bir diğer farklı nokta, her faktöre ait önem değerinin var olması. Önem değeri +3, +2 ve +1 şeklinde. Önemi yüksek olan faktör +3 değerini alırken daha az öneme sahip olanlar ise +2 ve +1 şeklinde değer almaktadır. Tabloda olumsuz faktörler için “V” harfi kullanılıyor. V ile başlayan olumsuz faktör spam aktivitesi olarak kabul edilebildiğinden dolayı görünürlüğünüze zarar verebiliyor. Tabloda ise olumsuz faktörler uzak durulması için özellikle belirtilen faktörlerdir. Olumsuz faktörlere de değerler verilmiş. Bu değer aralığı -3, -2, -1 olarak sıralanıyor. -3 değere sahip faktör en zararlı -1 değere sahip olan ise daha az zararlı olarak belirtiliyor.
Bir Önceki Tablo ile Güncel Tablo Arasında Hangi Farklar Var?
Search Engine Land tarafından hazırlanan tablo, yenilikler ve güncellemelerin ardından 4. sürümü ile karşımızda. Peki eski tablo ile aralarında ne gibi farklar var?
Tablonun yeni sürümü için bu sefer okuyuculara anket yapıldı. 300 yanıt yer aldığı anket okuyucuların fikirleriyle adeta harmanlandı. 4. tabloda eski tabloya ilave olarak herhangi bir öge eklenmemiş. Tabloda üç faktörün ağırlığı artarken iki faktör değer kaybına uğradı. Ayrıca iki faktör yeni tabloya eklenmedi.
Mobil, Hız ve Featured Snippets Değerleri Artan Faktörler
Mobil (Am): Google, yapılan aramalarının ortalamam %50’den fazlasının mobil cihazlardan yapıldığını açıklamıştı. Tabloda Mobil faktörünün değerinin artması da aslında beklendik bir durum. Bir önceki tabloda (2015’te yayınlanan) Mobil faktörünün değeri +2 iken son tabloda bu değer +3 oldu. Zaten Google’ın mobil önclikli indeks duyurusundan sonra bu faktörün daha da değerlendiğinin biliyoruz.
Hız (As): Google kullanıcı deneyimini neredeyse bütün faktörlerin üzerinde tutuyor. Bu yüzden buna bağlı olarak sitenin hızı da oldukça önemli bir boyut kazanıyor. Bir önceki tabloda +1 olan Hız değeri yeni tabloda +2 değerine yükseldi.
Direkt Cevaplar (Ca): Google ve diğer arama motorlarında arama sonuçlarıyla alaklı direkt yanıtlar kulalnıcılara gösteriliyor. Featured Snippet olarak adlandırılan direk cevaplar mobil cihazlarda Google ve Google Asistan aracılığıyla tek yanıt verebilmek için kullanılmakta. Featured Snippets bir önceki tabloda +1 iken yen tabloda +2 değerinde. Zaten Featured Snippets’ın değeri her geçen gün artmakta. Bu yüzden bu artışta beklene bir artış oldu.
Değeri Düşen Faktörler
Geçmiş (Th): Bu faktör sitenin yaşı ve geçmişini vurguluyor. Google’ın yaklaşımlarıyla birlikte değerlendirilerek değeri düşürülen faktörlerden ilki oldu. Yapılan anketlere göre de bu değerin düşüşü ankete katılan kişiler tarafında da belirtilmiş. Bu değer bir önceki tabloda +2 iken yeni tabloda +1 değerinde karşımıza çıkıyor.
Geçmiş (Ph): Kişsiel arama geçmişi değeri düşen bir diğer faktör. Bir önceki tabloda +3 olan bu değer yeni tabloda +2 değerinde.
Tablodan Çıkarılan Faktörler
Kimlik (Ti): Bir önceki tabloda yer alan fakat yeni tabloda yer almayan bu faktörün tablodan çıkartılmasında ki sebep Google tarafından Google Authorship desteğinin geri çekilmesi olarak gösteriliyor.
Sosyal (Ps): Google+, Google’ın kişisel sosyal paylaşımlarda arama sonuçları için kullanmış olduğu temel kaynak. Görünürde böyle olsa da arama sonuçları üzerinde ki etkisini kaybetti. Bundan dolayı SEO Başarı Faktörleri Tablosu’ndan kaldırılmış.
Değerlendirilen Fakat Tabloya Eklenmeyen Faktörler
AMP ve Uygulama İndeksleme faktörleri Search Engine Land tarafından değerlendirilen fakat SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu içerisine eklenmeyen faktörler. Bu faktörler anket sonuçlarını da göz önünde bulundurarak bu faktörleri tabloya eklemedi. AMP ve Uygulama İndeksleme faktörleri Mobil’in içerisinde yer aldı. Yani Mobil faktörünün bir parçası olarak değerlendirildi. Serch Engine Land SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu’nda yer alan faktörler arasında İçerik Kalitesi (Cq)’nin her zaman en önde yer alan faktör olduğunu bir kez daha vurguladı. Bunun yanı sıra Kullanıcı Deneyiminin önemini de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Tabloda Yer Alan Diğer Faktörler ve Anlamları
Site İçi Faktörler (Direkt Yayımcı Kontrolünde Bulunan Faktörler):
Mimari
- Ac (Crawl ): Arama motorları tarafından site crawl edilebiliyor mu?
- Am (Mobil): Site mobilde doğru bir şekilde çalışabiliyor mu?
- Ad (Çift İçerik): Çift İçerik sorunu ile site baş edebiliyor mu?
- As (Hız): Site yüklenme hızı nasıl? Yüklenme sırasında hız kaynaklı sorun yaşanıyor mu?
- Au (URL’ler): URL’ler, içeriklerle alakalı mı? İçeriklerle alakalı anahtar kelime URL’lerde yer alıyor mu?
- Ah (HTTPS): HTTPS kullanımı ile ziyaretçilerin güvenliği sağlanıyor mu?
İçerik
- Cq (Kalite): Sayfada bulunan içerikler kaliteli mi?
- Cr (Araştırma): İçerikler ile ilgili anahtar kelime araştırması yapılıyor mu?
- Cw (Kelimeler): Sayfanın bulunabileceği kelime ve cümleler içeriklerde yer alıyor mu?
- Cf (Taze/Güncel): Sitede yer alan içerikler ve sayfalar güncel mi, tazeliğini koruyor mu?
- Cv (Dikey): Görsel, Video ev yerel içerik gibi dikey içeriklere sitede yer veriliyor mu?
- Ca (Cevaplar): Sitede yer alan içerikler arama sonuçlarında direkt cevap olarak yer alıyor mu?
- Vt (Sığ): Sığ ve yetersiz içerikler sitede bulunuyor mu?
HTML
- Ht (Title Tag): HTML Title Tag’ler de içerikle alakalı anahtar kelime içeriyor mu?
- Hd (Meta Açıklamaları): Meta açıklamaları sayfada yer alan içerik hakkında bilgi veriyor mu?
- Hs (Yapı): Yapılandırılmış veri ile sayfa ve listelemeler güçlendirilmiş mi?
- Hh (Header): Başlık ve alt başlıklar içerikle alakalı anahtar kelime içeren Header Tag’lere sahip mi?
- Vs (Doldurma): Sayfalarda listelenilmesi istenen kelimelere çok fazla kullanılıyor mu?
- Vh (Gizlenmiş): Renk ve tasarım listelenemsi istenen kelimeleri gizliyor mu?
Sayfa Dışı Faktörler (Okuyucu, Kullanıcı ve Diğer Yayıncılar Tarafından Etkilenebilen Faktörler)
Güven
- Ta (Otorite): Link, paylaşım ve diğer ögeler sayfanın otoritesini sağlıyor mu?
- Te (Bağlılık): Okuyucularınız siteden hemen çıkıyor mu? (Hemen Çıkma Oranı vb.)
- Th (Geçmiş): Site ve domain ne kadar süredir aktif şekilde kullanılıyor? Domain yaşı nedir?
- Vd (Korsanlık/Kopya İçerik): Sayfada yer alan içeriklerin kopya olduğuna dair şikayetler var mı?
- Va (Reklam): Pop-up ve benzeri içeriği kapatan, okuyucu engelleyen reklamalr kulalnılıyor mu? Sayfada reklam yoğunluğu nedir?
Linkler
- Lq (Kalite): Sitede yer alan linkler, güvenilir ve kaliteli sitelere mi ait?
- Lt (Metin): Sayfaları belirten linkler amaçlarına uygun kelimelerden mi oluşuyor?
- Ln (Sayı): Siteyi gösteren linklerin sayısı çok mu?
- Vp (Ücretli): Sıralama artırabilmek için link satın alıyor musunuz?
- Vl (Spam): Blog, forum gibi yerleri spamlayarak link aldınız mı?
Kişisel
- Pc (Ülke): Kullanıcılar hangi ülkede yaşıyor/bulunuyor?
- PI(Bölgesel): Kullanıcılar hangi şehir veya bölgeden?
- Ph (Geçmiş): Site ve sayfaları düzenli olarak ziyaret eden kullanıcılara sahip misiniz?
Sosyal
- Sr (Saygınlık): Sosyal medya platformlarında popüler ve tanına kişiler içeriklerini profillerinde paylaşıyor mu?
- Ss (Paylaşım): Sosyal medya hesapalrında sitenizde yer alan içerikler çok sayıda paylaşıma sahip mi?
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023
[…] için meta etiketlerini doğru kullanmalısınız. Meta bilgilerine dair bir bilginiz yoksa, SEO Başarı Faktörleri Periyodik Tablosu başlıklı yazımızı […]