Dwell Time SEO Kriteri Olarak Değerlendirilebilir Mi?

Dwell Time SEO Kriteri Olarak Değerlendirilebilir Mi?

Arama motorları aracılığıyla gelen kullanıcıların , tekrar SERP yani arama motoru sonuçlarının yer aldığı sayfaya dönmeden geçirdiği süreye Dwell Time (Bekleme Süresi) adı verilmektedir. Aslında tam anlamıyla bu anlamı taşımasa da ortalama oturum süresi şeklinde de değerlendirilebilir. Dwell Time‘a Google Analytics’ten Kitle > Genel Bakış sekmesinden ulaşabilirsiniz. Dwell Time, arama motorlarının hem web sitesi hem de kendi algoritması için dikkate alınmaktadır.

Dwell Time, bekleme ve ya sayfada kalma süresi gibi terimlerle açıklanmaktadır. Ayrıca arama motorları aracılığıyla gelen kullanıcıların , tekrar SERP yani arama motoru sonuçlarının yer aldığı sayfaya dönmeden geçirdiği süreye de Dwell Time denilmektedir.

Dwell Time, aynı sayfada geçirilen vakit olarak da tabir edilmektedir. Beklem Süresi, internet sitesi ve arama motoru arasında ki geçişlerden oluşmaktadır. Ayrıca ortalama oturum süresi ve hemen çıkma ölçümleriyle benzerlik göstermektedir.

Dwell Time için Optimum Oran Söz Konusudur?

Dwell Time ölçülmesi konusunda şuan somut olarak bir ideal değer yoktur. Bunun en belirgin nedeni ise internet dünyasının her geçen gün de büyük bir oranla büyümesidir. Ayrıca kullanıcıların geri dönüşünün net bir şekilde hesaplanmaması da bir diğer sebebidir.

Dwell Time süresi haberlerin yayınlanması ve yazıların kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca kullanıcıların davranışlarına göre de farklı seviyeye ulaşabilmektedir. Dwell Time hakkında ki en iyi değerlendirmeleri Google, Yandex ve Bing başata olmak üzere arama motorları sunmaktadır. Optimum değerler her bir başlık için spesifik şekilde değerlendirilir. Bu yüzden web sitesi yöneticilerine şuan için sunulmamaktadır. Bekleme Süresi için en iyi değerlendirmeleri elde edebilmek için Google Analytics, Yandex.Metrica ve ya Jetpack analiz araçlarından detaylı şekilde ulaşmanız mümkün olacaktır.

Google Analytics Aracılığıyla Dwell Time Ölçümü Yapılabilir Mi?

Google Analytics üzerinden Dwell Time net bir şekilde yöneticilere sunulamamaktadır. İleri ki zamanlarda Google bu bilgileri paylaşacak gibi duyumlara denk gelmeniz mümkündür. Google bu konuda henüz bir çalışma yapmamaktadır. Ayrıca bu konu da çalışma yapacağına dair herhangi bir sinyalde vermemektedir.

Google Analytics üzerinden Dwell Time ölçümleri farklı yollardan yapılabilir. Yine farklı yöntemler aracılığıyla Jetpack ve Yandex.Metrica ile somut değerlendirmelere ulaşabilirsiniz.

Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk nokta, SERP aracılığıyla gelen ziyaretçilerin ulaştığı sayfalarda nasıl davrandığını analiz etmektir. Kullanıcı, ulaştığı sayfayı hemen terk ederse veya farklı sayfalara geçiş yaparsa bekleme süresi bu durumda olumsuz olarak etkilenecektir.

En iyi analizler için ortalama oturum süresi ve hemen çıkma oranı iyi bir şekilde takip etmelisiniz. Bunu yapabilmek için Google Analytics’e giriş yapın ve sol kısımda yer alan Kitle sekmesine tıklayın. Daha sonra da Genel Bakış sekmesini açın.

 

Bu kısımda yer alan ölçümleri tarih kısmından tarih aralığını ayarlayarak istediğiniz tarih aralığına indirgeyebilirsiniz. Daha sonra karşınıza gelen oturum süresi ve hemen çıkma oranlarını sürekli olarak gözlemleyin.

Bounce Rate ( Hemen Çıkma Oranı) ve ortalama oturum süresi, Dwell Time ile doğrusal ilişki içerisindedir. Ayrıca Google’ın siteleri derecelendirme yaptığı sistemi de etkilemektedir. Genel ortalama için giriş ve giriş sayfaları üstünde analizler yapılmalıdır. Çünkü Bekleme Süresi, SERP tarafından açılış sayfasında ki ziyaretçilerin davranışlarının üzerinden kurulmuş bir sistemdir.

Google Analytics’te sok kısımda yer alan kolondan Davranış kısmına tıklayın daha sonra Açılış Sayfaları ve Çıkış Sayfaları kısmına geçin. Bu kısımda Bekleme Süresi için en doğru analizlere ulaşacaksınız.

Hem açılış sayfaları hemde çıkış sayfalarının detaylarından URL odaklı kullanıcı davranışlarını inceleyebilirsiniz. Burada en önemli detay ve bilgi hemen çıkma oranı ve ortalama oturum süresidir. Bu kısımda sayfaları “SERP ile gelen kullanıcılar” şeklinde indirgeyin. Bu şekilde Dwell Time için en doğru analizi yapabilirsiniz.

Süreler için değerlendirme yaparken her internet sitesinde kendine özgü çeşitli kriterler var olmalıdır. Basit bir orantı kurmak istiyorsanız her sayfada var olan içeriklerin uzunluğunu dikkate almalısınız.  Yazı ile orantılı olan, ortalama oturum süresi ideal ve en iyi derecelendirmeyi sağlar. Video ve görseller için de bu yöntem ve doğrultuda derecelendirme yapabilirsiniz.

Dwell time bir SEO kriteri midir?

Google ve Yahoo’nun Dwell Time için çalışmalar yaptığı duyumları kimi zaman gündeme gelmektedir. Fakat Google ve Yahoo için Bekleme Süresi‘nin sıralama da bir kriter olarak değerlendirildiği net bir durum değildir.

Google, resmi olmayan 250’den daha fazla sayıda sıralama kriterine sahiptir. Bu kriterlerin çoğu ise Google tarafından resmi olarak açıklanmamaktadır. SEO uzmanları, analiz ve çalışmalar sonucunda bu kriterli açığa çıkarmaktadır. Dwell Time için de böyle bir durum söz konusu olmaktadır.

Gerçekleştirilen analiz ve değerlendirmeler sonucunda birbirine benzer içeriklere sahip olan internet siteleri için bekle süresinin etkisi hemen hemen yakın bir orandadır. Başta Google ve Yahoo tarafından gerçekleştirilen gözlem özellikle otorite sahibi olan siteler için bazı durumlarda geçerlilik sağlamaktadır. Yandex ve Weibu için ise somut bir örnek olmadığını söyleyebiliriz. Bildiğimiz üzere Yandex, Google ile rekabet içerisinde bulunduğu için Dwell Time konusunda çalışmalar yaptığına dair söylentiler de mevcuttur.

Bunun sonucunda Google’ın Bekleme Süresi’ni sıralama yaparken dikkate aldığını söyleyebiliriz. Ayrıca bunun yanı sıra bazı SEO uzmanları ise Bekleme Süresi’nin arama motorlarının algoritmalarını test etme amacıyla kullanıldığını da söylemektedir. Sonuç olarak Bekleme Süresi, SEO ve Google algoritması için dikkate alınması gereken bir değerdir.

Dwell Time Nasıl Ölçülür?

Google’da bir arama sonucunda ulaşılmış olan içeriğin ortalama 1500 kelimeden oluştuğunu düşünün. Ayrıca arama yapılan kelimenin daha önce Google üzerinden hiç aranmadığını farz edin. Kullanıcı sayfaya eriştikten sonra SERP kısmına geri dönmeden önce sayfada 3 saniye kalsın. Google, sorgulanan kelime için 1500 kelimeden oluşan içerik olsa dahi kullanıcıya 3 saniyeye gereklidir şeklinde düşünür.

Kullanıcı, daha sonra SERP’e geri döndükten sonra farklı bir siteye giriş sağlar. Kullanıcı eğer arama yaptığı aynı kelime de daha kısa bir içerikte daha fazla zaman geçirirse Google’ın konuya yaklaşımı değişir. Daha fazla kelimeye sahip olan ve kullanıcının daha az zaman geçirdiği yani 3 saniye kaldığı içeriğin konu ile alakalı olmadığını düşünecektir.

Google’ın bu işlemi milyonlarca sayfa için yaptığını ve her sayfayı analiz ettiğini düşünecek olursak ve buna Dwell Time için optimum değerleir de katarsak, bunun sıralamayı ciddi şekilde etkileyen kriter olması söz konusu olmayacaktır. SERP tarafından gelen kullanıcıların çoğu kısa içeriklere ulaşıp kısa sürede siteden ayrılabilir. Bunun yanı sıra Google başta olmak üzere arama motorları tarafından oldukça büyük verilerden analiz edileceğini düşünürsek göz ardı edilmesi gibi bir durum ortaya çıkacaktır.

Dwell Time’ın bir SEO kriteri olması konusunda Google ve Yahoo’yu dışında güçlü olup olmadığı konusunda büyük fikir ayrılıkları vardır. Bazı uzmanlar Dwell Time’ın sıralama unsuru olduğu fakat güçlü bir etkiye sahip olmadığı savunulmaktadır. Birçok analizi göz önünde bulundurursak böyle bir durum desteklenir.

Dwell Time’ın sayfa otoritesi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olması konusunda ölçüm yapmak zordur. SEO açısından ele alacak olursak böyle bir durumda bekleme süresinin önemsenmemesi ciddi bir sorun oluşturmayacaktır. Çünkü Google ve Yahoo için yazılı olan içeriklerde hesaplanmış olan anahtar kelime-optimum dwell time oranı ulaşılması mümkün bir ölçüm değildir. Bu durumda etkiyi de hesaba katarak Dwell Time’ın bir SEO kriteri olduğu fakat çok güçlü bir kriter olmadığı sonucuna ulaşabiliriz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Facebook’un böyle bir çalışması olduğunu duymuştum. O halde Google’unda kesinlikle vardır diye düşünüyorum. Sonuçta Facebook ve Google kaliteli siteleri dwell time skorundan anlayacak ve ona göre ziyaretçilerine daha çok gösterecek çok önemli bir faktör bence.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir