SEO Linki
SEO linki nedir ve SEO linkinin yapısından bahsetmeden önce site içi linki göz önünde bulundurmak gerekir.Önce buradan başlayalım.
Site İçi Linkleri
Site içi linkleri aynı alan adı içindeki farklı sayfalara verilen bağlantılardır. Yani sitenizde aynı olan kısma ” hakkımda ” sosyal medya ” gibi başka sayfalara yönlendirilen bağlantılardır. Bir kod örneği vermek gerekirse ;
Site içi linklerin 3 tane temel nedeni vardır.
- Web sitesinde gezinen kullanıcıların, istediklerine kolayca ulaşmasını sağlar .
- Site basamaklarını belirlemede yardımcı olur.
- Arama motorları site içeriği hakkında bilgi verir.
Bu yazımızda arama motorları nasıl site içi hakkında bilgi verir ve yardımcı olur onu anlatacağız.
Site İçi Bağlantılar Ve SEO Linki
Site içi linkler üstte de bahsettiğimiz sizi aradığınız yere bir tıkla ulaştıran linklerdir. Arama motorları bu linkler sayesinde sitenizdeki bilgiye ulaşır. Linkleri bu açıdan işaret levhalarına benzetebiliriz.
Vereceğimiz örnekle daha net açıklayacağız.
Arama motoruna SEO yazarken, sadece SEO hakkında bilgileri görebiliyorsunuz.
www.moradam.com/basit-seo/
Yukarıda ki örnekte size doğrudan link vermiş olduk. Yani arama motoru verdiğimiz linkteki içeriğin SEO ile alakalı olduğunu anlayacak ipucuna sahipken, SEO Paketleri linkinde arama motoruna hedef sayfadaki içeriğin ne ile ilgili olduğunu söylemedik.
Büyük sitelere baktığınızda örneğin Wikipedia, bu sitelerde linklerin ne kadar profesyonel işlediğini görmüşsünüzdür.Örneğin Wikipedia’da her bir konu başlığında ortalama 3 farklı konuya site içi link verildiğini göreceksiniz. Bu da link stratejisinin ne kadar profesyonel olduğunu gösteriyor.
Anchor text link nedir?
Bir web sayfasına link verirken grafik yerine kelime kullanırsanız anchor text link vermiş olursunuz.
Site İçi Link Neden Önemli?
Site dışı link almak artık yok denecek kadar az ve gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Bu tip linklerle uzun süredir mücadele eden Google, spam kaynaklardan ücret ödeyerek aldığınız linkleri algılıyor. Site dışı link alırken (satın almaktan bahsetmiyoruz) link aldığınız sitenin içeriğine, başka hangi sitelere link verdiğine ve hatta hangi sitelerden link aldığına bile dikkat etmeniz gerekiyor. Yani bu durumda da kendi sitemize, iç sayfalar vermemizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Fakat bunu yaparken de dikkatli olmamız gerekir.
Ürün/satış sayfalarınızı kullanırken dikkatli olmanız gerekiyor. Çok abartı olduğu taktirde Google buna da spam atıyor. Blog sitelerinde küçük ve hemen ulaşacak linkler koyarsanız zaten tıklanma oranın daha çok arttığını fark edeceksiniz.
Site Dışı SEO Link
Site içi linkten tek farkı, bağlantının başka bir alan adından kendi alan adınıza yapılmış olmasıdır. Bu konuda bazı önemli noktaları belirtmek isterim.
- Başka bir alan adından kendi alan adınıza link verirken aceleci davranmayın. Linklerini düzenli olarak yayınlayın. Çünkü bir günde bir yığılma yaşanırsa Google bu konuda spama yönelecektir.
- Link aldığınız sitenin içeriğini, verdiği ve aldığı linkleri inceleyin. Sakın incelemeden sitenize koymayın yoksa olası cevaplara yanıt veremezsiniz.
- Sürekli aynı anchor text kullanarak link almaktansa aynı anlama gelen farklı cümleler kurarak anchor text link oluşturmanızı öneririm. Çünkü Google bu konuda da oldukça hassas olup, cezaları öne sürecektir.
- Sürekli aynı sayfaya link atmayın. Farklı içerikli linkler yükleyin. Ayrıca sürekli anchor text linkler almayın. Yalnızca URL’den oluşan linkler olmasına dikkat edin.
Umarım ki faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023