Organik Tıklama Oranı Neden Önemlidir?
Google SERP’in sorgusu göründüğü gibi açık ve kolay olduğu günleri geride bıraktık. Sitenin konumunu ve dönüşümünü etkileyen birçok faktör var. Bu faktörler arasında elbette ki “TO” yani “Tıklama Oranı” yer almaktadır.
Tıklama Oranı, web siteleri görüntülemeleri ile SERP’e giren tıklamalar arasındaki oranı ifade etmektedir. Belirli bir sorgu için Google Top 10 içerisinde yer alan bir site görüntülenir ve daha sonra on kullanıcı bu sorguya göz atar. Bunun yanı sıra sadece bir tanesi bu web kaynağı hakkında bilgileri göndermeye karar vermiştir. Bu durumda tıklama oranı %10 olacaktır. Bu sadece ufak bir örnekti. Şimdi ise Organik Tıklama Oranının bir site için neden önemli olduğuna değineceğiz.
Organik Tıklama Oranı Neden Önemlidir?
Arama kalitesini artırmak adına Google, sıralama algoritması davranışsal faktörleri de içerir. Bu faktörler arasında tahmin edeceğiniz üzere tıklama oranı da yer almaktadır. Google Top 10’da alakasız bir sorgu görüldüğü zaman bu tür konumlar ve nische için tıkla oranı değerinde bir hayli altında olur. Bir süre sonrada site, davranışsal faktörler nedeniyle Google’ın kullanımından çıkacaktır. Son olarak şuna da değinmek istiyoruz: SERP’te Top pozisyonları elde etmek tek başına yeterli değildir. Hedef kitlenin bağlantısını da takip etmeniz gereklidir.
SERP’deki Saha Konumu
Kullanıcıların büyük çoğunluğu ilk SERP sayfasındaki web sitelerini ziyaret ediyor. Çalışmalar, kullanıcıların ekrandaki bilgileri F-form yörüngesi ile okumalarını ve zamanlarının yaklaşık% 80’ini aynı anda görebilecekleri bilgilere (1 – 5 inci yerleşim yerleri) bakarak harcadıklarını göstermiştir. Toplamda, insanların yaklaşık% 83’ü tercihlerini ilk beş arama sonucuna bırakıyor.
Başlık Etiketi
Başlık Etiketi, SERP’de bir bağlantı olarak görüntülenen bir metindir. Kullanıcılara sayfa içeriği hakkında bilgi verir ve bu sayfanın sorguları ile alaka düzeyini değerlendirmelerini sağlar. Başlık etiketi, web sitesi bağlantısını takip edip etmemek için kullanıcı kararında bir etkisi vardır. Başlığınıza bir dizi anahtar kelime koymayın. İnsanlar için yapın, web tarayıcıları için değil. Kısa, bilgilendirici, okunabilir ve hatta merak uyandırıcı olmalıdır.
Meta Açıklaması
Meta açıklamaları, kullanıcılara sayfada bulacakları şeyin net bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Web sitesi sahiplerine sitelerini ücretsiz tanıtma fırsatı verir. Bu sorunun örneğini “ABD’de iphone7 satın almak” olarak düşünelim.
Önce sitenin snippet’ini not edin. Kullanıcılara, ikinci sınıf web sitesinin snippet’inden daha fazla tıklanabilir görünmektedir; burada, belirsiz bir kelimeyi dikkat grabbersiz gözlemleyebiliriz.
Meta açıklamanız, benzersiz bir pazarlama teklifi, orijinal bir fikir ve önerdiğiniz ürün veya hizmetlerin ortalama maliyetini içermelidir. Bu bilgiler alakalı ve yakalamalı.
Zengin Snippet’ler
Google, zengin snippet’leri uygulamaya geçirdiğinde, önde gelen arama motorlarının tümü schema.org desteğini duyurmak zorunda kaldı. Schema.org, arama motorlarına gerekli bilgi sağlamayı ve onlara belirli web sayfası içeriğini net bir şekilde anlamalarını sağlamayı ve böylece şu anda en uygun arama sonuçlarını sağlayabilmesini sağlamıştır. Şema işaretlemesi, zengin snippet’leri zenginleştirerek sayfanızın SERP’de görüntülenme biçimini önemli ölçüde geliştirir.
Zengin snippet’ler, site başlığının altına yerleştirilen kısa metinlerdir veya resimlerdir. Kullanıcıları web sitesi içeriği ile ilgili olarak bilgilendirirler. Zengin snippet’ler, incelemeler, puanlama, hızlı bağlantılar, site bölümleri, gelen etkinlikler, müzik, video, ilgili organizasyonlar, yer, yazarlık içerebilir.
Özetleyecek olursak, kullanıcı dikkatini çekmenin aşağıdaki yollarını kullanarak, tıklama oranınızı ve buna bağlı olarak dönüşüm oranını yükseltme şansınız olduğunu belirtmek gerekir.
Siteniz ne kadar tıklanabilir?
Tıklamalar SERP’deki site konumlarına göre nasıl dağıtılır? Niş özellikleri, sorgu uzunluğu, kullanıcı yaşı, cinsiyet, sorgu bölgesi ve istek konusu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Birisi “kulaklık satın almak için” genel bir sorgu ekler ve tüm e-ticaret sitelerini ilk arama sonuçları sayfasında açar. Bunun yerine başka bir kullanıcı daha detaylı bir sorgu girer ve SERP’de birinci veya onuncu sırada olup olmadığına dikkat etmeden kendisiyle en alakalı olan bağlantıyı izler. Ayrıca, bir site konumu, sorguların sayısı ve arama kişiselleştirme gibi TO’nun hesaplamasında başka zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bütün bu faktörler her gün değişiyor.
Bu sene tam hizmet dijital pazarlama ajansı olan Ignite Visibility, Google’daki belirli pozisyonlar için TO’yu belirlemek için TO çalışması gerçekleştirdi. Google’dan 5000 kullanıcı araması analiz edildi.
Araştırma bulgularına göre tıklama ve gösterim oranı aşağıdaki gibi dağıtıldı: İlk site konumu% 44,64 tıklama, ikinci ve üçüncü web sayfaları% 28,92 ve% 28,52 gibi neredeyse aynı orana sahip. Üçüncü site konumu biraz daha düşük bir tıklama oranı sağlar -% 19,50, dördüncü konum TO’su ise% 20’dir. Aşağıdaki pozisyonların hepsi TO’da düşüş göstermektedir. 10. sıranın önemli bir sıçrayışını gözlemliyoruz -% 17,26. Bu, Google SERP’nin altındaki yeriyle açıklanabilir.
Bu araştırmaya dayanarak, Google’daki sıralamaların konumu ve tıklama oranları arasında net bir korelasyon olduğunu görebiliyoruz. Kullanıcılar, TOP-10 web sayfalarını ikinci sayfa sitelerinden birkaç kez daha tıklarlar. Google SERP’nin 16. sıralamasından sonra TO’nun yüzdesinin minimum olacağı öngörülebilir. Bize, arama motoru trafiğinin hala yüksek kullanıcı etkileşimi ve etkileşimi olduğunu ve TOP-5’in altına yerleştirilen sitelerin TO’su nedeniyle dönüşüm elde edebileceğini söylüyor. Yani, siteniz 1. SERP sayfasında 10.sa, başınızı yukarı kaldırın, oyunda mısınız. Şimdi yapmanız gereken her şey yerini iyi korumaktır, bu nedenle yerini kaybetmez.
Bu araştırma, web geliştiriciler için büyük önem taşır çünkü tıklama oranının nasıl çalıştığına ilişkin güncel verileri alıyor ve siteleri daha kullanıcı dostu hale getirmek için sitelerini nasıl iyileştirebileceklerini anlıyorlar. Olayları takip edin, zamanında düzenlemeler yapın ve başarılı olun!
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023
çok teşekür ederim. çok güzel bir makale olmuş