Site Hızı SEO’yu Nasıl Etkiler?
Site hızı SEO’yu olumlu mu etkiler yada SEO üzerinde ne gibi katkılar sağlayabilir dediğinizi duyar gibiyim.Beklemeye katlanamadığımız ve gün içerisinde bizi en çok sinirlendiren durumlardan birinin de yavaş açılan bir web sitesi olduğunu söylesem, eminim birçoğunuz benimle aynı fikirde olacaktır. Açılması uzun zaman alan bir sayfa, o sayfayı hemen kapatmamıza ve başka şeyler aramamıza sebep oluyor.
SEO hizmeti alan herkesin şu anda en çok sorguladığı şey site hızı olmaya başladı. Bu nedenle “Web sitemdeki sayfaların daha hızlı yüklenmesini nasıl sağlayabilirim?” sorusunu yanıtlamak ve çözüm yollarını aktarmak istedim.
Sıralama Etkisi
Site hızı elbette sıralamanın başında gelir. Bunu 2010 yılında Google’de belirtmişti.
Marissa Mayer’in yaptığı araştırmalara göre, kullanıcılara arama sonuçlarında 10 sonuç mu yoksa 30 sonuç mu görmek istedikleri sorulmuş ve 30 sonuç görmek isteyen kullanıcılara bu istediğini veren Google’ın arama sonuçları trafiğinin %20 oranında düştüğü görülmüştü. Bu düşüşün sebebi ise sayfanın sadece yarım saniye kadar daha uzun sürede yükleniyor olmasaydı. Yarım saniyenin bile bu kadar büyük fark yarattığı internet dünyasında, sitenizin daha hızlı olmasını istersiniz.
Kullanıcı Deneyimi
Site içi ve site dışı SEO çalışmaları yaparken bizim amacımız sıralamalarda yükselmek iken, Google’ın amacı ise en iyi kullanıcı deneyimini sağlamaktır. Çünkü mantıken bakıldığında zaten kullanıcı memnuniyeti ne kadar fazla olursa siz sıralamalarda o kadar önde olursunuz.Yapılan araştırmalarda site hızının yavaş olmasından dolayı bir çok kullanıcının siteye göz atmadan siteden çıktığı tespit edilmiştir. Radware’nin bu konuda yaptığı araştırmayı incelediğimizde, Amerika’da çevrimiçi alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 51’inin, sitenin yavaş yüklenmesi durumunda ürün satın almadan siteden çıktıklarını görüyoruz. Oldukça yüksek olan bu sayıda müşteri kaybetmek çok üzücü. Bu durum sadece satış sitelerinde değil, bir çok site de böyle olduğu tespit edilmiştir.
Sayfaların Geç Yüklenmesi
Neden sayfalar geç yükleniyor?
Host
Sitenizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir hosting servisi almanız oldukça önemlidir. İlk etapta bütçenizden kısmak için edindiğiniz ucuz bir host servisi, ileri dönemlerde sitenizin yüklenme hızına olumsuz yönde etki edebilir.
Görsellerin boyutu
Net olmayan görseller, site hızını oldukça düşürür. Bu yöntem sayesinde kullanıcıya orijinalinden farksız görseller sunarken, görsellerin boyutlarının küçülmesiyle site hızında önemli bir artış sağlamak mümkün olabilir.Özellikle PNG ve JPEG formatında ki görseller bunun için geçerlidir.
Sosyal Medya İşaretleri
Kişi blogunuza girdiğinde sosyal medyaya da girsin,beğeni artsın diye ilave ettiğiniz sosyal medya butonları da siteni hızını etkiliyor. Site içeriğine dahil olmayan etkenler sitenizin hızını düşürebileceğini bilmeniz gerekmektedir.
Yerleşim
Sitenizin yerleşiminin de oldukça önemli olduğunu unutmayınız. Gösterişli olsun diye geç yüklenen sayfa tasarlamaktan kaçının. Çünkü bir çok kullanıcı siteniz açılmadan vazgeçip kapatacaktır. SEO için önemli olanın içerik olduğunu göz önünde bulundurun. Kaldı ki sadece SEO için değil bir çok site için bu böyledir.
Site Hızınızı Test Etmek İçin :
Google PageSpeed Insights
Google’ın bu sitesi ile sayfalarınızın hızını ölçebilir ve iyileştirme önerileri ile site hızınızın yükselmesini sağlayabilirsiniz. Sadece anasayfanızın değil, diğer sayfalarınızın da değerlerini ölçerek farklı önerileri görebilir, buna göre düzenlemeler yapabilirsiniz.
Google Analytics Site Hızı Verileri
Google Analytics hesabınızda ki “Site Hızı” kısmından sayfaların yüklenme sürelerini inceleyebilir ve önceki dönemler ile karşılaştırabilirsiniz. “Hız Önerileri ” butonundan ise yüklenmesi uzun sayfalarınız için olan önerileri inceleyebilirsiniz.
Pingdom Website Speed Test
Bu hız ölçme sistemi ile de site hızınızı ücretsiz olarak ölçebilirsiniz.
Hızlı yüklenen sayfalar, hem kullanıcı memnuniyetini de bununla beraber sıralamanızı da oldukça yükseltecektir..
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023