Başlık Etiketleri Nasıl Etkili Kullanılabilir
Başlık etiketleri, kullanıcıların aramış oldukları hedef kelimeleri içerip içermemesi konusunda önemli rol oynar. Bu yüzden başlık etiketleri, kullanıcıların arayabileceği ve içeriği özetleyen anahtar kelimeleri barındırmalıdır. Ayrıca konu ile ilgili “tag” bulunmalıdır. En önemli tag en başa gelmelidir. Uzun başlık etiketlerinden kaçınılmalıdır. Gereksiz kelimelerden uzak durup kısa kelimeler kullanılmalıdır. Anlatılan konuyu özetleyen yalın ve anlaşılır başlık olmalıdır. Google, yahoo vb. birçok arama motorları SEO uyumlu içerikler konusunda farklı farklı kriterler belirlemiş durumdadır. Google’ın uzun tecrübeleri sonucunda bu kriterler çıkmıştır. Bu kriterlerin geliştirilmesi güncellemeler ile mümkündür. Güncellemelerin amaçları kullanıcılar için daha hızlı, daha verimli ve daha nitelikli arama hizmetleri sunmaktır. Google’ın SEO uyumu istemesi üzerine birçok site içeriklerinde bu uyuma dikkat etmişlerdir. Bu şekilde arama motorlarında üst sırala çıkmaya hedefleyen siteler bu içeriklerin nitelik ve verimliliğini ihmal etmişlerdir. Bu şekilde kalitesiz içerikler ile aynı sonuçlar elde edildi. Bu yüzden sadece Google’ın SEO uyumu kriterleri dikkate alınmamalıdır. Bunun harici sitenizin içerikleri nitelikli olmalı ve Google’ın istediği dil ile yazılmalıdır.
Başlık Etiketleri Nedir ?
Aranılan kelimeleri ve sayfadaki içerikleri ifade eden etiketlerdir. Arama motorları üzerindeki yol tarifidir. Kullanıcıları siteye yönlendirme amacı taşımaktadır. Bu yüzden en sık aranılan kelimeler tercih edilmelidir. Kullanıcıların bir konu hakkında arama yaparken en çok hangi anahtar kelimeleri girdiği tespit edilerek kısa ve yalın olan anahtar başlık etiketleri seçilmelidir. Başlık etiketleri oluşturulurken içerik ile bağlantılı olmalı, içeriğinde içinde bulunan kelimeler tercih edilmelidir. Bu başlık, sayfa etiketi olarak tercih edilmemelidir. Bu noktada tekerrüre düşmemek önemlidir. Yine aynı şekilde içerikle alakalı olan ama farklı bir üslup tarzı ile oluşturulmalıdır. Etiketler uzun ve çok fazla kelimeyi bünyesinde barındırmamalıdır. Yoksa SEO yapısına aykırı olabilmektedir. Etiket kullanımında anahtar kelimeler, pratikliği ve sadeliği ifade etmelidir. SEO kriterleri dışında oluşturulan işler kısa süre içerisinde tespit edilir. Bu içeriğe sahip siteler spam olarak işlem görür. Böylece liste google arama motorları sıralamalarında geri noktalara kayar. Google bu site sahiplerine ceza verebilmektedir. Etikler önemsiz olmasa bile fazla miktar kullanılması durumunda index alma gecikebilir. Sayfa etiketleri ve başlığı Google tarafından fark edilebilmenizi kolaylaştırır. Bu yüzden bunları oluştururken kriterlere uyulması çok önemlidir.
Meta Etiketi Nedir ?
Web sitelerini tanımlamak için HTML ve XHTML dilleri ile alakalı taglardır. Web site yöneticileri sitelerinin içerikleri hakkında bilgi vermek için arama motorlarına meta taglar yönlendirir. Arama motorları bu sayede bilgi sahibi olur. Diğer tüm taglar yok sayılır, meta etiketi dikkate alınır.
Title: Sayfa başlığını ifade etmektedir.
Desctiption: Siteyi tanımlamak için kullanılan tag’dır.
Keywords: Hangi anahtar kelimelerin kullanılmasının gerekli olduğu bilgisini sağlayan meta tagdır.
Robots: Arama motorlarına site içeriği hakkında bilgi sağlar.
Generator: HTML kodların oluşturan yazılım hakkında bilgi verir.
Refresh: Yenileme tagıdır. Bu tag sayfasın web sitesi isteğe bağlı olarak istenilen belirli zaman dilimi aralıklarında yenilenmektedir. Diğer özellik ise, belirtilen bir sayfaya yönlendirme sağlayabilmesidir. URL adresine refresh meta tagı sayesinde yönlendirme sağlanabilir.
Başlık Etiketi Atılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gereklidir ?
Sitenizin arama motorlarında listelendiği sırada hangi başlığı kullanmak istediğiniz konusunda title ve meta etiketleri önemli bir rol oynamaktadır. Arama motorlarında üst sıralarda yer alan web sitelerinin adresleri önemli bir anlam ifade etmez. Burada önemli olan içerik kalitesidir. Bu sebeple arama motorlarında üst sıralarda yer edinebilmek için başlık ve meta tagları kullanılması özen gösterilmelidir. Diğer bir yandan description ve title etiketleri ise arama motorlarının siteyi fark edebilmesi için önemli etiketlerdir. Başlık etiketlerinin yapısı yalın ve içeriği özetleyen bir tarzda olmalıdır. Description etiketi 160 kelimeden fazla oluşmaktadır. Google tarafından bu etiket kısaltılır ve öylece listelenir. Bu sebepten dolayı description etiketinin kısa olması önemlidir. Google böylece daha kolay keşfedecektir. İçeriğini özetleyen bir belirgin anlatım tarzına sahip olması ile güçlü bir katkı yapacaktır.
Başlık etiketi, site içerisinde yer alan kelimelerden bir başlık oluşturma işlemidir. Bu anlamda bu anahtar kelimelerin özenle seçilmesi gerekir. Web sitesi içerisinde uzun yazılardan oluşan metinleri özetleyebilmek sizleri becerinize dayanmaktadır. Blog siteleri bu konularda uzun içeriklere sahip sitelerdir. Bu tarz sitelerin başlıkları kısa ve net bir anlatım sağlayan özet niteliğindeki başlık olmalıdır. Başlıkta kullanıcılar tarafından sıkça aratılabilecek başlıkların seçilmesi önemli bir noktadır. Fakat web sitenizin içeriğinde yer alan anahtar kelimelerinin başlıkta kullanılması durumu Google arama motoru tarafından sevilmeyen bir durumdur. Bu sebepten dolayı başlık içerisinde en fazla 2 tane anahtar kelimenin kullanılması uygundur. SEO uyumu konusunda anahtar kelimeler kalın bir şekilde yazılmalıdır. Bol anahtar kelimesine sahip bir içeriğin başlığında bu anahtar kelimelerin kullanılması Google tarafından kalitesiz ve özensiz olarak nitelendirilmektedir. Bunlara dikkat ederek önemli bir yol alabilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023