Mobil Uyumlu Tasarımlar İçin İşinize Yarayacak İpuçları
Blog veya web sitesi sahibi iseniz yeni bir tasarım uygularken acele karar vermemelisiniz. Herkesin bildiği gibi SEO’ya uygun mobil tasarımlar en iyi seçeneklerdir. Mobil cihaz kullanıcılarının masa üstü kullanıcılarına göre geri dönüşüm oranı daha fazla olmaktadır. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mobil cihazlarda sağlanan geri dönüşüm oranı %64’lük bir artış göstermektedir. Sitenizin yeni tasarımını belirlerken SEO ve mobil uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Bu noktaya daha önceki yazılarımızda da yer verdik. Şimdi ise mobil uyumlu tasarımlar için işinize yarayacak bazı teknikleri sizinle paylaşacağız. Paylaşacağımız teknikler sadece bir kerelik değil uzun süreli ve kalıcı başarı sağlamanız için oldukça işinize yarayan püf noktalardır.
Site Hızı
Daha önceki yazılarda da değindiğimiz bir konu olan site hızı mobil uyumlu tasarımlar için oldukça önemli bir noktadır. Çünkü hiçbir kullanıcı geç açılan ve açılırken beklediği siteleri ziyaret etmek istemez ve bu sitelerde vakit harcamaz. Sitenizde yer verdiğiniz içerikleriniz ne kadar kaliteli ve harika olursa olsun kullanıcılar için öncelik sitenizin hızı olacaktır. Oldukça hızlı bir site için öncelikle JavaScript ve CSS dosyalarını incelemelisiniz. Neleri sıkıştıracağınıza bakın ve mümkün olanları sıkıştırın. İmajlarda kazanacağınız her bit hızınızı önemli ölçüde etkileyecektir. Logo sürekli yüklenen imajlar arasındadır. Bunun gibi imajlar için önbellekten yararlanmanızı tavsiye ederiz. Böylece her sayfa açılışına logonuzu kullanıcılar tekrar tekrar yüklemek zorunda olmayacaktır.
Pop-Up Açılır Pencereler
Pop-Up açılır pencereler gibi kullanıcını deneyimi sırasında araya giren ve bir anda çıkan pencereler hoş karşılanmamaktadır. Bu sonuçlara Google tarafında da ulaşılmıştır. Google tüm bunları göz önünde bulundurarak mobilde açılır pencereler dolayısıyla birçok işletmeye ceza uygulaması yapmaktadır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiler yeni bir algoritma güncellemesi ile duyurulmuştu.
Başlık ve Meta Açıklamaları
Birçok kişi kullanıcıyı harekete geçiren başlık ve meta açıklamalarının ne kadar önemli olduğunu bilmektedir. Hedeflenen anahtar kelimeleri de bunlara dahil etmek mümkün. Bunların mobilde nasıl görüneceğini biliyor musunuz? Ya da bu konu hakkında hiç düşündünüz mü?
Meta açıklamalarında kullanacağınız karakter sayısı en fazla 130 karakter olmalıdır. Geçtiğimiz aylarda Google mobilde başlık etiket sayısını 78 yapmıştı. Masa üstü için ise 8 karakter daha fazlaydı. Bir kısmının eksik görünebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak 70 karakter sınırını benimseyin.
Call To Action ve Sade Mobil Tasarım
Mobil tasarımlarda mobil cihazların ekran boyutlarının ne kadar farklı olduğunu göz önünde bulundurun. Bu yüzden sade tasarımlar her zaman en ideal olan seçeneklerdir. Tek bir sayfada her şeyi sunmaya çalışmak en büyük yanlışların başında gelir. Bu yüzden tek sayfada çok fazla içerik olması durumunda kaçının. Bu hataya düşmek kullanıcı deneyimi ve SEO açısından başarısız sonuçlar elde etmenize neden olacaktır.
Sayfalarda yer alan içerikleriniz olabildiğince anlaşılır ve kısa olmalıdır. Aynı zamanda ziyaretçiler öncelikli bilgilere daha kolay ulaşmalıdır. Değineceğimiz bir başka konu ise menülerin kısa tutulması gerektiğidir. Kısa menüler ziyaretçilerin sitenizde daha kolay gezinebilmesi için önemli bir husustur. Çok sayıda menü olması ve yine alt menülerin fazla olması ziyaretçilerin kullanımı olumsuz etkileyecektir. Bu da doğrudan sitenizin başarısını etkiler.
Son olarak sitenizin içerisinde yer alan formların mobilden de rahatlıkla doldurabilmesi gereklidir. Bu yüzden eğer sitenizde formlar yer alıyorsa bunların mobilden de rahatlıkla doldurulabildiğine emin olun ve bunu sağlayacak bir tasarım tercih edin.
Bonus: Hazırlayacağınız mobil tasarımda her kullanıcı rahatlıkla gezinebilmelidir. Bundan kastımız insanların yani kullanıcılarınızın parmak boyutları. UX çalışmalarınızı yaparken bunu göz ardı etmeyin. UX çalışmalarına verdiğiniz önem kullanıcılarınızla aranızda sağlanan ve sağlanacak olan etkileşimi de etkiler. Dolayısıyla bu da SEO başarınızı etkiler.
Bunları da okumalısınız
Uygulama Optimize Ediliyor Android Sorunu Çözümü
11 Aralık 2021
Android En İyi 11 Ses Kayıt Uygulaması
27 Eylül 2020
Android En İyi Müzik Çalar Uygulaması Listesi 2020
25 Eylül 2020