Google Adsense Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Google Adsense, gelişmiş ve yüzlerce kategoride reklam verene sahip dünya üzerindeki en büyük reklama ağıdır. Pek çok kişi Google Adsense üyeliği için çabalıyor. Üyeliği almış olmak ise tek başına yeterli olmuyor. Asıl sorun üyeliği aldıktan sonra başlıyor. Bu yeni sorun reklamların az kazandırıyor olması.
Doğru ve en iyi şekilde optimizasyon sağlanmadığı takdirde elde edilen kazanç bir hayli düşük oluyor. Reklamları rastgele yerleştirmek, uygun boyut seçimi yapılmaması ve reklamın gösterim süresi gibi birçok unsur gözardı edildiği zaman tüm bunlar reklamlardan elde edilen gelirin düşük olmasına neden olmaktadır. Peki Google Adsense Optimizasyonu nasıl gerçekleştirilir? Google Adsense Optimizasyonu‘nun nasıl gerçekleştirileceğine hep bilikte bakalım.
Google Adsense Optimizasyonu‘nu kısaca tanımlarsak eğer; yayınlanan reklamın düzenlenerek sitenin uygun alanlarına yerleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Google Adsense Optimizasyonu, kullanıcı reklam deneyimini artırır ve daha fazla kazanç elde etmenizi sağlar. Optimize edilen reklamlar sitenin kullanılabilirliğini artırır. Böylece reklamların daha çok hedef odaklı görünmesini sağlamış olur.
Test Et!
özellikle metin reklamları için farklı stillerde reklamları test ederek en uygun olanı bulmanız gerekmektedir. Ziyaretçilerin çoğu reklam birimlerini odak dışında bırakır. Bu yüzden metin reklamları sitenizin bir parçası gibi düzenlemelisiniz. Böylece reklamların gözden kaçırılma durumunu ortadan kaldırırsınız.
Bunu yapmak için öncelikle reklamın arka plan rengini sitenin arka plan rengi ile aynı olmasını sağlayın. Özellikle arka planı beyaz olan sitelerde bu yöntem oldukça etkilidir. Ayrıca kenarlık rengini de arka plan rengi ile eşit tutun. Değişik renkler ile kullanıcı dikkatini çekmek yerine sitede yer alan renklerden yararlanın. Sitede var olan ve sitenin arka plan rengine en yakın renk tonlarını kullanın. Reklamlarda arka plan rengi koyulaştırmak ya da daha açık ton kullanmak gibi kontrast oluşturmayı deneyebilirsiniz.
Tüm bu seçenekleri test edin. En iyi sonuçları hangi seçenekte elde ettiğinizi bulun. Çünkü her site kullanıcı kitlesine bağlı olarak farklı sonuçlar elde eder. Bu yüzden bu yöntemleri test ederek en iyi sonucu hangi yöntemle elde ettiğinizi belirleyin.
Renklerde olduğu gibi reklam boyutunu da test etmeniz en iyi sonucu sağlayan seçeneği bulmanızı sağlar. Büyük reklam birimlerinin daha fazla gelir sağladığı inanışını kenara bırakın. Çünkü küçük reklama birimleri doğru optimize edildiği takdirde çok iyi gelir sağlayacaktır. Geniş olan reklamlar uzun reklamlardan daha iyi sonuçlar sağlar. Metin reklamlarında farklı satırlara geçilmeden tek sıra biçiminde reklamlar okunur. Tüm bunlar ziyaretçilerin aşağı ve yukarı göz hareketi yapmadan tek alana odaklanmasından dolayıdır.
En verimli reklam boyutları ise; 336×280, 300×250, 728×90 ve 300×600 boyutlarıdır. Mobil cihazlar için ise 320×100 banner boyutu en çok tercih edilen ve kullanılan reklam boyutudur.
Geçtiğimiz yılda Google’ın kullanıma açtığı 970×250 reklam boyutu en çok kazandıran reklam boyutudur. Sitenin Header kısmına entegre edildiği zaman sıkı bir artış elde edebilirsiniz.
Reklam stilleri ve boyutlarını test ettiğiniz gibi yerleşim yerlerini de test ederek en yüksek geliri sağladığınız yerleşim yerine karar vermelisiniz. Reklamları yerleştirdiğiniz bölümleri belirlerken ziyaretçilerin sitenizde en çok hangi bölümde zaman harcadığını belirlemelisiniz. Bunu Google Analytics Sıcaklık Haritası yardımıyla belirleyebilirsiniz.
Reklam yerleşim alanlarında en çok tercih edile bölge sitenin giriş kısmıdır. Kullanıcılar ilk giriş yaptıklarında bu reklamlarla karşılaşacaktır. Kullanıcının dikkatini çeken reklama tıklaması sizin için de haliyle olumlu olacaktır.
Reklam Birimlerinin Dağıtılması
Sitenizdeki sayfalarda farklı sayılarda reklam olabilir. Ziyaretçi sayısı hangi sayfalarda daha fazla ise manuel olarak yapılandırma yapmalısınız. Banner ve metin reklamlarının uygun bir biçimde kullanılması ziyaretçilerin reklama tıklama ihtimalini artırır. Google eskiden üç reklam üç bağlantı politikasını uyguluyordu. Artık bu politikadan vazgeçti. Bu da demek oluyor ki reklam sınırınız yok. Faka Google’ın yeni politikasında bir başka kısıt var. Reklam oranı içerik oranından düşük olmak zorunda. Eğer sayfanızı reklamlarla dolduracak olursanız muhtemelen Google tarafından ceza alırsınız. Önerimiz şu: Özellikle uzun içeriklerde aralara bağlantı ve banner serpiştirin. Böylelikle bu kısıtı avantaja çevirmiş olursunuz.
Bağlantı Birimlerine Küçük Alanlarda Yer Verin
Bağlantı birimleri normal reklamlardan farklı bir işleyişe sahiptir. Eğer ziyaretçiler bağlantı birimine tıklarsa sitenizde yer alan içerikle alakalı konuların olduğu listenin yer aldığı kısıma yönelecektir. Ziyaretçi buradan başka bir bağlantıya tıklamış olursa size gelir olarak geri dönecektir. Biraz karışık bir yöntem olabilir. Fakat istediğiniz gelir artışını sağlayacak bir yöntem olduğu da aşikar. Sitenizde kullanılmayan alanlara bağlantı birimlerini yerleştirebilirsiniz. Bu alanları seçerken sadece kullanmadığınız alan olması değil ziyaretçilerinde dikkatini çekebilecek bir alan olması göz önünde bulundurun. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bağlantı birimlerinin içerikle alakalı olması ziyaretçileri harekete geçirebilir.
Not: Reklam kategorilerinde kısıtlamalar yapılması reklamların daha az sayıda gösterilmesine sebep olacaktır. Google çerez kullanımı ile kullanıcı odaklı reklamlar gösterir. Bu yüzden ziyaretçinin dikkatini çekecek reklamların gösterilme ihtimali düşecektir.
Reklam Filtreleri
Filtrelerin kullanılması istenmeyen reklamların engellenmesi içindir. Yayıncıların çoğu beğenmediği reklamları engelleyebilir. Şunu unutmayın sizin ilgi çekmediğini düşündüğünüz reklamlar kullanıcılar tarafından ilgi çekici olabilir. Bundan dolayı çok fazla engelleme yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Filtreleri daha çok kullanıcıyı yanıltan reklamların engellenmesi için kullanın. Özellikle hassas konu olarak sayılan din, siyaset ve bahis gibi kategorileri eleyebilirsiniz. Ne yazık ki bu reklamlar marka için değil tıklanma almak için kullanılıyor. Bu yüzden kazanç oranı da diğer reklam kategorilerine kıyasla daha fazla.
İçeriklerinizi Sayfalara Ayırın
Uzun ve görsel sayısı çok olan içerikleriniz varsa bunları sayfalara ayırın. Böylelikle daha fazla sayıda reklam gösterimi yapma imkanı doğacaktır. Sayfa geçiş kısımlarında yer alan reklamları kullanıcılar sayfada yer alan reklamlardan daha iyi görecektir. Sayfa numaralarının yer aldığı alana eklenen reklamların gösterimi daha fazla kazanç elde etmenizi sağlar. Hatta sadece uzun içeriklerde değil kısa içeriklerde de bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Siteniz ile alakalı galeriler hazırlayın. Sitenizin görünen kısımlarında yayınlayarak gelirinizin artırmasını sağlayabilir.
Vinyet Reklamları
Mobil kullanımının artışıyla birlikte yeni reklam birimleri ortaya çıktı. Ancak beklenilen ilgiyi bu reklam birimleri görmedi. Durum böyle olsa da ufak bir avantaj sağlamış oluyor. Vinyet reklamlar ülkemizde reklam verenler tarafından çok tercih edilen reklam türü değildir. Bu yüzden daha az kullanım oranına sahip. Bu yüzden gösterim oranları da diğer reklam türlerine göre daha düşük sayıda. Mobil reklamlarında gelir artışı sağlamak için bu reklam türünü deneyebilirsiniz. Gösterim oranı az fakat gelir oranı hayliyle yüksek.
Google Adsense Reklam Dengesi
Google Adsense son güncellemeyle birlikte yeni yenilikler getirdi. Bunlardan bir tanesi de reklam dengesi. Daha öncesinde ülkemizde kullanılmamıştı. Son yapılan güncellemenin ardından ülkemizde de kullanılmaya başladı. Bu yenilikle birlikte denge çubukları aracılığıyla site için en ideal ve verimli reklamları kullanabiliyorsunuz. Böylelikle gösterilen reklamlardan hangisinden yüksek geri dönüşüm sağlıyorsanız tespit edebiliyorsunuz.
Adsense>Reklamlarım>İçerik>Reklam Dengesi kısmından düzenleme yapmak mümkün oluyor. Testler yardımıyla en iyi oranı görebiliyorsunuz. Bunun için yaklaşık olarak 7 gün bekleyin. En iyi oran ise %70 civarıdır. Bu değişikler sonrasında hemen artış yakalayamayabilirsiniz. Bu yüzden yukarıda dediğimiz gibi yaklaşık bir hafta beklemenizi tavsiye ederiz.
Bunları da okumalısınız
Google Yapay Zeka Güncellemeleri Nelerdir?
28 Mart 2023
Ortadaki Adam (MitM) Saldırısı Nedir?
29 Temmuz 2022
Google Ads Kullanmanın En Büyük 7 Faydası
16 Temmuz 2022