Kod Yazmayı Öğreten Yabancı Kaynaklar
Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte, ilgi alanları da çok farklılıklar göstermeye başladı ve kod yazmak da bunlardan birisi. İsterseniz teknolojiden hiç anlamayın isterseniz de teknoloji kurdu olan hiç fark etmez, öğrenmek istedikten sonra üstesinden geleceğinize eminiz. Çünkü bu işi öğrenmeniz için herkesin seviyesine uygun kod yazmayı öğreten pek çok kaynak mevcut. Sizin için kod yazmayı öğreten yabancı kaynaklar hakkında küçük bir araştırma yaptık.
1- Codeacademy (HTML-CSS, Javascript, Ruby On Rails, Java, Python, PHP)
Yazılım alanındaki en sağlam kaynaklardan olan CodeAcademy içinde HTML-CSS, Javascript, Ruby on Rails, Java, Python, PHP gibi çok çeşitli kaynaklar bulunduruyor. Ayrıca sistemin öğrenme odaklı olması da kullanım kolaylığı sağlıyor. Başlangıç seviyesindeki kişiler için dersleri kolay ve anlaşılır bir dil içeriyor. Bu dersleri takip ederek kısa sürede web sitesi kodalamsı yapmayı öğrenebilirsiniz. Üstelik tüm bunları ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
2- Freecodecamp (HTML-CSS, Jquery, Javascript, Node.Js, Angular.Js)
CodeAcademy ile aynı stratejiye sahip olan bu yazılım, web geliştiricisi olmak isteyenler için çok yararlı. Bu platformu bitirmek bir o kadar zor ancak bitirenler uluslararası geçerli olan Full Stack Developer Sertifikasını almaya hak kazanıyorlar. Öğretmeye HTML-CSS ile başlayan platformda ilerleyen aşamalarda jQuery, Javascript, Node.js, Angular.js gibi frameworkleri de size öğretmeyi amaçlıyor.
3- Coursera (Big Data, Machine Learning Etc.)
Bu platformun arkasında Stanford, Toronto, Edinburg, Michigan, Maryland, Colorado, San Diego gibi önemli üniversitelerin sponsorluğu yer alıyor. Verilen eğitim üniversite düzeyinde ve sürekli yenilenen dersler ile eğitimci kadrosunun genişlemesi sayesinde size bir üniversitede eğitim alıyormuş gibi bir fırsat sunuyor. Ayrıca platformda tüm programlama dillerini öğrenmek ve programlama dilleri dışında algoritma geliştirmek mümkün. Hadoop, Yapay Zeka, Big Data, Machine Learning gibi sistemleri takip edebilirsiniz. Ancak programın kötü yanı, bazı derslerin ücretli olması. Ayrıca eğitiminizi belgelemeyi düşünüyorsanız 50 dolar ödeyerek bir sertifika alabilmeniz mümkün.
4- edX (VR(Sanal Gerçeklik), Python, Java)
edX , MIT ve Harvard ortaklıği ile geliştirilen bir proje. Bu projede ücretsiz sistemlerin yanı sıra ücretli sistemler de bulunan ve çok sağlam kaynakları olan yararlı bir site. Bu sağlam kaynaklrdan birisi de Python.
5- w3Schools (HTML-CSS, Javascript, SQL, Server, ASP, XML)
W3school, HTML-CSS , Javascript, SQL, Server, ASP, XML gibi dillerde gelişmek isteyenler için doğru bir seçim.
6- Learn The Essentials Of Swift (Swift)
Swift adına bulunabilecek en sağlam kaynaklardan biri de budur. Apple’ın yeni programlama dili olan Swift’i meraklılarına öğretmek amacıyla yani Apple’ın kendi platformları için geliştirici olması amacıyla çıkardığı kaynaktır. Mobil ve ios olsun istiyorsanız bundan daha iyisi yok.
Ancak isterseniz Stanford Üniversitesi’nin iTunes U dersleri içinde deSwift dersleri bulabilirsiniz.
7- CodePath (Android)
Android alanında uzman olanların yanında daha da gelişmek isteyenleri ortak noktada buluşturan ve ortak proje yapmalarına imkan veren bir platformdur. İçinde test ortamının yer alması da kullanıcılar için bir avantajdır.
8- Udacity (Karışık alanlar)
HTML- CSS gibi betiklerle beraber Web Teknolojileri ve Protokoller gibi konuları öğrenmenize de olanak sağlayan bir platform. Ayrıca android ve tasarım gibi alanlarda da kaynaklar içeriyor.
Udemy ve Coursera’ya benzeyen bir eğitim programı. Google ve Facebook’un geliştirmiş olduğu birkaç ders de içeriğinde mevcut. Derslerin birazında Türkçe altyazı olması büyük avantaj. 200 dolarlık ücret karşılığında alabileceğiniz Nanodegree adlı online kurs ise size yazılımcılık hakkında temel bilgileri öğretmeyi amaçlıyor.
9- Udemy (Java, ASP.NET)
Bir MOOC (Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi) platformu olan Udemy içeriğinde bir çok kod yazma eğitimi bulunduruyor. Derslerin çoğunluğu ücretli olsa da Stanford gibi kaliteli üniversitelerin sunduğu bir çok dersi de ücretsiz olarak alabilirsiniz. Bu derslerle Python, PHP, WordPress, C++ öğrenebilirsiniz.
Dünya çapında en çok tercih edilenler arasında yer alan eğitim sitesinde içeriğin büyük kısmı İngilizce ama Java ve ASP.NET eğitimi almanız da mümkün.
10 – MIT Open Courseware
Dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) online ders platformu olan MIT Open Courseware, herkese açık bir paltform. Üstelik derslerin büyük çoğunluğu ücretsiz. Platformda yer alan “Electrical Engineering and Computer Science” bölümünde bir çok farklı ders bulabilmeniz mümkün.
11 – iTunes U
Apple tarafından ücretsiz olarak sunulan eğitim platformunda Stanford, MIT gibi hatırı sayılır üniversitelerin hazırladığı birçok programlama dersi bulunuyor. Ayrıca farklı eğitmenlerin verdiği iOS uygulama yazma eğitimleri de platformda yer alıyor.
12 – Mozilla Developer Network
İçerisinde HTML, CSS, Javascript gibi farklı programlama dillerini içeren, başlangıç seviyesinden tutun da ileri seviyedeki kişilere de hitap edebilen pek çok eğitim dersleri mevcut.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023