WordPress AMP Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?
2017 yılından beri AMP Google için SEO kriterleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Haliyle Google başta olmak üzere AMP kurulumu yapılmış siteler, arama motorlarında daha fazla ön plana çıkarılmaya başlamıştır.
Peki uzun bir süredir SEO dünyasında yer alan, WordPress AMP kurulumu nasıl yapılır? Kurulum yaparken nelere dikkat edilmelidir? Bunlarla birlikte WordPress AMP hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazımızda sizler için derledik.
AMP Nedir?
AMP yani Accelerated Mobile Pages, Türkçe’de Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına geliyor. Tanımdan da anlayacağınız üzere mobil sayfaların en hızlı biçimde kullanıcılara sunmak amacını gütmektedir. Günümüzde internet kullanımı en çok mobil cihazlardan sağlanmaktadır. Bu durumu göz önüne alacak olursak mobil sayfaların ne kadar önemli olacağını da tahmin edebiliriz.
Dünyanın en popüler ve en çok kullanılan arama motoru elbette ki Google’dır. AMP sayesinde hızlı açılan sayfalara verdiği önemde artmaktadır. AMP, mobil ziyaretçilere görüntülenecek olan sayfaların hızlı açılması ve tasarımda sade olmayı temel almaktadır. Özellikle son zamanlarda AMP’nin değeri önemli ölçüde arttı. Dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress, AMP’yi ilk günlerden beri resmi olarak destekledi. Bu destek ile AMP kolay bir şekilde sitelere entegre edilebilmektedir
WordPress AMP Kurulumu
Hitap edilen kitle ve çalışılacak olan sektör ne olursa olsun AMP kurulumu gerçekleştirmek için ilk önce Automatic tarafından yayınlanan WordPress AMP eklentisi kurulmalıdır. Eklentinin kurulmasından sonra Mobil Sayfalar sitemine geçiş başlamış olacak. Eklenti aktif edildikten sonra WordPress yönetim panelinde AMP eklenti ayarları sekmesi de aktifleşecektir.
Artık siteniz AMP sayfalarındaki renk, etiket ve kategori düzenini değiştirebilirsiniz. Bunlar dışında ki tüm düzenlemeleri AMP eklentileri AMP otomatik olarak düzenlemektedir. Bu sayede site yöneticisinin ekstra çaba harcamasına gerek kalmayacaktır. Bazı durumlarda AMP sayfaları için sektör ve hitap edilen kitlelere göre düzenlemeler değişebilir. Bunun için geliştirilmiş bir eklenti mevcuttur. AMP for WP yani Accelerated Mobil Pages for WordPress.
Eklenti ile ilgili bir diğer konu dil desteğidir. Bu eklenti Türkçe dil desteğine sahip değildir. Buna rağmen ayarlar bölümünün oldukça pratik bir biçimde hazırlanmış olması kolaylıkla kullanmanızı sağlamaktadır.
Genel Ayarlar
AMP for WP eklentisi birçok farklı ayar seçeneğine sahiptir. Öncelikle genel ayarlarından bahsedelim. General yani genel bölümünde, logo, özel logo boyut ayarlanması ve sayfa AMP desteği gibi ayarların bulunduğu kısımdır. Logo için genelde boyut 190×36 ve katları şeklinde olur. Fakat özel bir logo yapmak istediğiniz zaman genel ayarlarda bulunan kısımdan rahatlıkla yapabilirsiniz. Genel ayarlarda yer alan “AMP on Pages” bölümü de oldukça önemlidir. İsminden de anlayacağınız gibi sitede yer alan yazılar ile beraber, sayfaların AMP olarak mobil tarafta gösterilip gösterilmeyeceğini ayarlamaktadır. Sayfaların AMP desteği sunmasını isterseniz bu bölümü “ON” yani etkileştirmeniz yeterli olacaktır.
Ana sayfa AMP Ayarları
Eklenti de yer alan ikinci ayar sekmesi “HOMEPAGE” yani ana sayfadır. Bu kısımdaki “HOMEPAGE SUPPORT” ile birlikte ana sayfanızın da AMP destekli hale getirebilirsiniz. Yine bu bölümde yer alan “OVERRİDE HOMEPAGE THUMBNAİL SİZE” ile ana sayfada yer alan içeriklerin öne çıkarılan görsellerin boyutlarını kişiselleştirmeniz mümkündür. Ve bu sayfada yer alan “FRONT PAGE” ile öne çıkan sayfa ayarlamasını da yapabilirsiniz.
Google Analytics Ayarları
WordPress AMP’nin yanı sıra AMP for WP eklentisi ile kişisel Google Analtyics izleme kodunu kullanmanız mümkündür.
Hatta sadece Google Analtytics izleme kodu değil, AMP sayfaları için, Segment, Piwik, Quanstract Measuremen Analtytics ve somScore kodlarını kullanabilirsiniz.
Tasarım Ayarları
Eklentinin ayarlar kısmında “DESİGN” yani tasarım bölümü de yer almaktadır. Resmi WordPress AMP eklentisi ile birlikte çalışmaktadır. Anlık renk ve diğer tasarım değişikliklerini uygulyabilmek için “LAUNCH POST BUILDER” butonuna basmanız yeterli olacaktır.
SEO Ayarları
Beşinci ayar olan SEO ayarları, özel ayar yapmak istemeyenler için büyük bir kolaylık sağlar. Yoast ve All in One SEO Pack eklentilerinden biriyle aktif hale getirerek tüm AMP SEO ayarlarının Yoast ve All in One SEO Pack eklentileri ile aynı hale getirebilirsiniz.
Menü Ayarları
Bu eklenti, AMP sayfalarında kullanılan veya kullanılacak olan menülerin ayarlanmasını da sağlar. AMP sayfalarında görünmesini istenilen menülerle alakalı düzenleme yapmak mümkündür. Hatta AMP özel menü ayarlaması yapma imkanını da sunmaktadır.
Adsense Ayarları
Malesef bu ayar resmi olarak sunulmuş olan WordPress eklentisi ile birlikte yapılamamaktaydı. Bu konu büyük bir sorun oluşturmaktaydı. AMP for WP ile bu sorun ortadan kalkmaktadır. Önceden belirlenen bölümlere Adsense reklam boyutlarını yerleştirebilirsiniz. “ADVERTİSEMENT” yani reklam ayarlarından , boyutu ve reklam kodu ile en fazla tane reklam vermek mümkün hale gelmektedir. Şuan bu seçeneği sadece Google reklamları için kullanabilirsiniz.
Yazı Ayarları
“SINGLE” adı altında, bazı haber ve yazı ayarlarını yapmanız mümkündür. “Sticky Social Icons”, sosyal paylaşım ağları ikonlarının, “yapışkan” özelliği ile her zaman sayfada kalması sağlanır. “Next-Previous Links”, içeriklerden önce veya sonra gelen makalelere, yazının altından link verilmesi sağlanır. “Show Post Modified Date”, yazının veya haberin, ne zaman güncellendiğine ilişkin tarih bilgilerinin, üst kısımda görünmesini sağlanır. “Show Related Post from”, eklenti ile birlikte, yazıların veya haberlerin altında alakalı diğer içerikler bölümü yer alır. Bu bölümün etiket yada kategori olarak çalışmasını belirler. “Number of Related Post”, bu ayarla ilgili içerikler bölümünde kaç adet içerik görüntüleneceğini belirler.
Genel Yapı Ayarları
“STRUCTED DATA” bölümü ile AMP sayfaların genel taslağı ile ilgili ayarlamalar yapılmaktadır. Aynı zamanda bu bölümde yer alan “DATA LOGO” ile Google arama sonuçlarında en üstte çıkan içeriğinize hangi logunun ekleneceğini belirler. Yine bu bölümde yer alan Default Post Imagine, öne çıkarılmış görsel olmayan içeriklere daha önce kullanılmış olan görsellerin otomatik olarak eklenmesini sağlar. Default Post Imagine Width ve Default Post Imagine Height bu görsellerin boyutlarıyla ilgili düzenleme yapar.
Diğer Ayarları
Notifications, AMP sayfalarından kullanıcıya bildirim gönderilmesini sağlamak için yapılan çalışmalar içindir. Translation Panel, AMP sayfaları, Ön tanımlaması İngilizce kelimelerden oluşur. Bu bölüm ile Türkçe karşılıklarını istenilen şekilde gösterir. Comments, İsminden anlayacağınız gibi yorumlarla alakalı ayarlamalardır. AMP sayfalarının altında kaç adet yorum görünmesini ayarlar. Disqus yorum eklentisinin AMP ile kullanılmasını sağlar.
Gelişmiş AMP Ayarları
Archive page Support, AMP desteğinin arşiv sayfalar için kullanılmasını sağlar. Mobile Redirection, mobil cihazlar aracılığıyla siteye giriş yapıldığında siteye ait bütün linkleri AMP sayfalara yönlendirir. Link to Non-AMP page in Footer, AMP sayfaların, mobil uyumlu görünüme yönlendirilmesi için link kullanılmasını sağlar.
Enter HTML in Header – Enter HTML in Footer, AMP faylarındaki Header ve Footer bölümleri için, özel HTML kodları eklemenizi sağlar.
Neden Kullanılmalıdır?
WordPress AMP ile ilgili neredeyse tüm detayları verdik. Şimdi aklınızda oluşan bir diğer soru ise “Neden bu eklentiyi kullanmalıyım?” olacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google, mobil arama sonuçlarını dikkatle inceliyor ve üzerinde titiz bir çalışma gerçekleştiriyor. Bundan dolayı SEO kriterleri arasına AMP’nin de eklenmesi neredeyse zorunlu hale geliyor. Haber sitelerinde AMP sayfaların en üst sıralarda yer aldığını incelemeler sonucunda görebilirsiniz. Diğer sitelerde AMP sayfaları aynı şekilde ön plana çıkarabilirsiniz. Tüm bunlar düşünüldüğünde AMP kullanımı rekabeti ciddi anlamda etkileyen bir unsurdur.
Bunları da okumalısınız
Rakiplerin Site Hızını Toplu Olarak Nasıl Analiz Edilir?
25 Nisan 2023
Accelerate WP Nedir?
18 Mart 2023
2022’nin En İyi WordPress Temaları
12 Temmuz 2022
Hocam http ile test ettiğimizde sorun yok ama https ile sorun çıkarıyor. Yardımcı olur musunuz ?
Çok başarılı bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
Hocam siteye amp entegresi dusunuyrum ma google ads reklamlarinda herhangi bir sorun yasarmiyiz.. herhangi bir degisiklik gerekirmi amp kurulumundan sonra