Canonical Etiket Nedir?
Canonical Url birçok unsurda olduğu gibi SEO için önemli bir noktadır. Fakat uzunca bir süredir SEO çalışmalarının bir kısmında yer almayı başarsa da önemi tam anlamıyla hala tartışılmaktadır. Bu nedenle uzun süredir tartışılan Canoical Etiket nedir ve neden kullanılır gibi sorularınızı bu yazımızda sizler için cevaplamaya çalışacağız.
Canonical etiket, aynı olan iki içeriğin farklı iki link ile ulaşılabilir olduğu durumlarda arama motorunun hangi linki temel olarak alacağını belirlemeyi sağlamaktadır. Daha açık bir anlatımla açıklayalım. Canonical URL bütün kopya içeriklerin orjinaline yönlendirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede arama motorları kopya içeriğin hangisi olduğunu fark eder ve doğru olanı indeksler.
Arama motorları tarafından aynı içeriğin iki farklı linke ulaşması durumunda hangi linkin temel olarak alınacağını canonical etiket sayesinde belirtiyoruz. Örneğin iki farklı link bir kategoriyi gösteriyor olsun. Bu iki linkin içeriği aynı olmasına rağmen yalnızca 1. Linkte göstermek istediğimiz widgetten dolayı ikinci linke ihtiyaç duyduğumuzu varsayalım. Eğer arama motorlarının ilk linki temel olarak almasını istiyorsanız birinci linkte yer alan meta etiketlerinin içerisine canonical etiket eklemeniz gerekmektedir.
<link rel=”canonical” href=”https://www.moradam.com/teknoloji-haberleri” />
Bu sayede arama motorları canonical etiket eklediğimiz linki temel olarak alacaktır.
Canonical Etiket Nerede Kullanılır?
Bir önceki başlıkta gösterdiğimiz gibi arama motorlarının temel olarak kabul edeceği link içerisinde kodlama kısmında diğer meta etiketlerinin altında kullanabilirsiniz. Siteniz WordPress alt yapısına sahip ise Yoast plug bunu otomatik olarak yapmaktadır. Eklentiyi kurduktan sonra hangi sayfa için kullanacaksanız altta yer alan Yoast ayarlarından rahatlıkla yapabilirsiniz.
Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Tespit Edilir?
Sitenizde birden fazla aynı içeriğin farklı linke sahip olduğundan şüpheleniyorsanız ücretsiz olan SEO VIEWER TOOLS’un Canonical Url Location Checker aracını kullanabilirsiniz. Kopya link olduğunu düşündüğünüz linki kopyalayarak Perform Check butonuna basınız. Böylelikle kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Bu araç birden fazla linki kontrol edebilmektedir. Çıkan sonuca göre de canonical etiket yerleştirerek sorunu ortadan kaldırmaktadır. Tek tek tüm linkleri kontrol etmek oldukça zaman alacaktır. Bunun için sitemap.xml linkinizden tüm linkleri tek seferde kolayca kontrol edebilirsiniz.
Hangi Durumlarda Kullanmalıyız?
Site içinde farklı linklerin aynı içeriğe sahip olduğunu düşündüğünüz durumlarda, aynı içeriğe farklı kategori ve etiketler aracılığıyla ulaşılıyorsa, https:// ve https:// içerikli aynı URL’ler yer alıyorsa, sitenin mobil ara yüzü farklı URL ve subdomainle görüntüleniyor ise ve sitede www ile başlayan yada başlamayan adresler varsa kullanmalısınız.
Canonical Etiket Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Tek canonical etiketin kullanıldığına oldukça dikkat etmelisiniz. Çoklu canonical etiket kullanılmamalıdır. Canonical etiket iki head etiketi arasında yer almalıdır. ( <head> ve <head> arasında ) Arama motorları botları bu ikisinin arasında olmayan etiketi algılayamazlar. Bu etiketi kullanarak indexlenmesini izin vereceğiniz sayfanın veya sayfaların sitemap içinde yer almadığına dikkat etmelisiniz.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023