HTTP2 Nedir?
Bu makalede yakında HTTP’nin (Hyper-Text Transfer Protocol) yerini alacak HTTP2 teknolojisi hakkında bilgilere, güvenlik özelliklerine, hangi tarayıcı tarafından ne zaman destekleneceğine ve sunucu desteği konusuna değineceğiz.
“HTTP kullanıcının internet sayfasına girdiği andan itibaren tarayıcıda gözükecek her şeyin kuralıdır, bu yolculuğun yol haritasıdır “demek yanlış olmayacaktır. İşte yıllardır aynı yol haritasını kullanan bu protokolün artık gelişme vakti geldi ve karşımıza HTTP/2 olarak çıkıyor. “Artık internete daha hızlı bağlanıyor, daha güvenli aktarımlar yapıyor ve internet deneyimimizi en üst sınırlarda yaşıyoruz. Peki neden hala HTTP’yi kullanıyoruz?” sorularına cevap niteliğinde olacak bu makale neden HTTP/2 kullanılması gerektiğini açıklar nitelikte.
Neden HTTP/2’ye Geçiliyor
HTTP’de karşılaşılan belli sorunları ve eski bir teknoloji olmasının getirdiği kararlılık sorunlarını aşmak üzere dizayn edilecek HTTP2 protokolü sayfaların daha hızlı açılması hususunda kullanıcıların yanında olacak.
Ayrıca geliştirilmesi sırasında eski siteleri ve internet arşivlerini olumsuz etkilememesi amacıyla en büyük önceliğinin stabilizasyon olduğu açıklanan HTTP/2 protokolü, interneti değiştirecek büyük bir atılım gibi duruyor.
Kısacası 1999 yılından beri kullanılan klasik HTTP protokolü 20 yıllık görevini artık tamamladı, mevcut ihtiyaçları taşıyamamasının da bir sonucu olarak yerini HTTP/2’ye bırakmaya hazırlanıyor. Peki nedir bu HTTP/2’nin getirileri?
HTTP/2 Getirileri
*HTTP/2 artan bant genişliğini verimli kullanmak üzere tasarlanmıştır.
*HTTP/2 aktarım hızını artırır.
*Kullanıcı sayısı, anlık yük sitenin popülaritesi gibi unsurlar arttıkça HTTP/2’nin önemi daha da belirginleşir.
*HTTP/2 işlemcinin gereksiz yük altına girmesinin önüne geçer.
*HTTP/2 verileri öncelik sırasına göre aktarır. Böylece gereksiz veriler yüklenirken sayfa çoktan açılmış olur.
HTTP/2 Web Tarayıcı Desteği
Ünlü bir sitenin verilerini temel alarak konuştuğumuzda Türkiye’deki internet tarayıcılarının % 72’si ve tüm dünyadaki tarayıcıların %62’si HTTP/2 protokülünü desteklemektedir. Buna ek olarak:
- Windows 10’daki İnternet Explorler 11 sadece HTTP/2’yi desteklemektedir.
- Chrome 40. sürümünden sonra desteklemektedir.
- Firefox’un 36. sürümünden sonra HTTP/2 desteği bulunmaktadır.
HTTP/2 Sunucu Desteği
- IIS sunucuları Windows 10 Beta sürümü HTTP/2’yi desteklemektedir.
- OpenLiteSpeed 1.3.8 ve 1.4.5 sürümleri HTTP/2’yi desteklemektir.
Test etmek için : https://tools.keycdn.com/http2-test
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023