SEO Nasıl Yapılır? Öğrenmek istemez misiniz?
Öğrenme ile ilgili konuların belirli tekniklerine ve başlıca kriterlerine başlamadan önce, temel konularla SEO’nun nasıl yapıldığına bir göz atalım..
Hazır mısınız?
Yeni başlayanlar için eşsiz SEO kılavuzuna hoş geldiniz!
SEO’da yeni misiniz? Peki SEO’nun nasıl çalıştığını ve en önemli şeyin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Her zamanki gibi doğru yerdesiniz!
Bu sayfayı okumaya başlamadan önce SEO hizmetimiz genel bilgileri öğrenmek ve Arama Motoru Optimizasyon hizmetimizi tanımak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. (Sayfa yeni pencerede açılacaktır)
SEO nedir?
Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir web sitesinin arama motorlarındaki organik (ücretsiz) arama sonuçları konumları iyileştirme sürecidir. Bir Web sitesi sıralamalarda ne kadar yüksek yani yukarıda olursa o web sitesini doğal olarak daha çok kişi görür.
SEO stratejilerin geçmişi 90’lı yıllara dayanır. Arama motorları ilk ortaya çıktığında SEO konusu da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Günümüzde önemli bir pazarlama stratejisi ve sürekli büyüyen bir endüstridir.
SEO hakkında yüzeysel bilgi sahibi olmak yerine tam olarak öğrenmek istiyorsanız; Onlarca farklı konuda yaratıcı olmaya, teknik ve analitik çalışma sürecine hazır olmalısınız. Çalışma yapılan markayı, projeyi ya da sistemi farklı hedeflere ulaştıracak birbirinden farklı birçok teknik var. Ancak ulaşılmak istenen ana hedef sonuçta hep aynı: Organik aramalarda en yüksek sonuçlar arasında yer almak.
Basit bir şekilde özetlemek gerekirse; SEO, doğru insanlar (yani aranan konuyla direkt ilgili olan bireyler) için doğru web sitesini tasarlamakla ilgilidir.
Çalışma stratejileri ve teknikleri, sadece bir web sitesinin sahip olduğu mükemmel altyapı veya teknik geçmişi ile ilgili değildir. Oluşturmuş olduğunuz Web sitesi, kitlenizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olmalı, aynı zamanda kaliteli ve iyi optimize edilmiş içerikler ile doldurulmalıdır. Ve tabiki, diğer web sitelerinin sizi önereceği kadar kalite içeriklere sahip olmalıdır. Diğer web sitelerinin sizi önermesi, “backlink” olarak da tabir edilebilir.
Hiç bilmeyen biri için SEO zor mu?
Google, Bing, Yahoo! ve diğer arama motorları çeşitli sıralama algoritmalarına dayalı bir arama sonucu oluşturmak için web sitelerini dizine ekler. Peki bu algoritmaları tanımlayabilir miyiz? Aslında bu soruya cevabımız hem Evet hem hayır.
Google 200’den fazla sıralama faktörü kullanıyor. Birçoğunu bilsek de: kaliteli içerik, “backlink” adı verilen geri bağlantılar veya site hızı gibi teknik konuların içerisinde birçok bilgi halen gizli tutuluyor. Tabii ki, web sitenizde üst sıralara tırmanmak için tüm faktörleri bilmemize gerek yok.
SEO’nun tam olarak neyle ilgili olduğunu anlamak için bir tabak çorba hayal edin. Bu bir kase çorba hayalimizde üç önemli husus bulunuyor:
- Tabak, web sitesinin arka planında konumlandırılmış olan teknik konuları temsil eder (Teknik ve On-Page SEO) – eğer uygun tabak bulmadan çorbayı dökmeye başlarsak tüm çorba masanın üzerine dökülür.
- Çorba, web sitenizin içeriğini temsil eder – en önemli kısımdır. Kötü İçerik = sıralama yok, aslında tüm sistem bu kadar basit.
- Baharat ise SEO çorbanızı mükemmel hale getirmek için son bileşendir. Bu son madde web sitenizin otoritesini artıran kaliteli geri dönüşleri temsil etmektedir.
Arama motorları internet kullanıcıları tarafından herhangi bir şey ararken kullanılır. Ve sizler de aslında o aranan “bir şey” olmak istiyorsunuz. Bir ürün veya hizmet satmak, bir blog yazmak ya da başka bir şey. Hiçbirinin önemi yok. Arama motoru optimizasyonu aranan bir şey olmak isteyenler için zorunluluktur.
Web sitenizin arama motorları tarafından dizine eklenmesi gerekir. Aksi takdirde görünmez olur ve kaybolursunuz.
Zekice yapılan SEO faaliyetleri arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) sıralamanızı iyileştirir. Özetle üst sıralarda bulunmak daha yüksek trafik alma potansiyelinin olduğu anlamına gelir. Trafik devreye girerse, dönüşümleri de beraberinde getirecektir.
Özetlemek gerekirse, web sitenizle başarılı olmayı planlıyorsanız, SEO yapmanız gerekir. Bazı yönleri daha karmaşıktır fakat genellikle SEO’da başarı, sağduyulu olma, hedef kitle ile empati kurma ve topladığınız tüm bilgileri pratiğe dökme ile sağlanır. Sürekli pratik yapmak size zarar vermez. Aksine hedef kitlenizin ne istediğini anlamanıza yardımcı olur. Web sitenizdeki farklı sayfalarda farklı SEO teknikleri deneyebilirsiniz.
Nasıl SEO öğrenebilirim? Birinin yardımına ihtiyacım var mı?
Web sitenizde yapmış olduğunuz değişiklikler, arama motorlarının web sitenizi görmesi için nasıl büyük bir fark yaratabilir?
Bu SEO kılavuzunda yeni başlayanlar için, tüm kritik konuları ve SEO temellerini ele alacağız.
Eğer SEO tekniklerini nasıl öğreneceğinizi merak ediyorsanız, sizin için basit bir cevabımız var: Bu cevap tek ve net cevap olacak. “Çok fazla çalışma ve uygulama. Yani pratiğe dökme”
Hoşunuza gideceğini düşündüğümüz en güzel şeyse (Bu kılavuz da dahil olmak üzere) internette tonlarca bilgi bulabilecek olmanızdır. Fakat bulduğunuz bilgileri ince eleyip sık dokumanız gerekmekte. Bunun yanı sıra, çeşitli kurslara, sınıflara veya online seminerlerine katılabilirsiniz. Hatta bunlara kesinlikle katılmanızı öneririz.
“Bu kadar çok uğraşmam” derseniz veya vaktiniz yoksa, SEO danışmanlarından, uzmanlardan veya ajanslardan destek alabilirsiniz. Bu kılavuzla karşılaştırıldığında, bu desteğin ücretsiz olmayacağını unutmamanızı tavsiye ederiz.
SEO’ya başlarken… “Gerçek SEO Nasıl Yapılır?”
SEO’ya başlarken uygulayabileceğiniz bazı temel metrikleri bilmenizde fayda var. Bu tanımlar SEO ileilgilenen herkesin bilmesi gereken kavramlardır.
- Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO
- Beyaz şapka vs siyah şapka SEO
Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO
İnternet sitenize On-page (on-site) SEO yapmak, organik arama sonuçlarını etkilemek için optimize etmek anlamına gelir. Bunların başlıca ve hemen hemen her yerde gördüğümüz aşamaları şunlardır:
- Meta etiketleri
- Başlıklar
- URL yapısı
- Resim optimizasyonu
- İçerik
- Yapılandırılmış veri
- Web sitesi boyutu ve hızı
Yine internet sitenize Off-page SEO (yani site dışı SEO) çalışması yapmak isterseniz, diğer web sitelerinin sizin platformunuz hakkında bahsetmesini sağlayacak tüm çalışmalara verilen isimdir diyebiliriz. Bunlara örnek vermek gerekirse:
- E-posta tanıtımları
- Diğer sitelerdeki tanıtım yazılarınız
- Sosyal Medya Çalışmaları
- Youtuber ve Sosyal Medya Fenomenleri ile ortak çalışmaların yapılması
- Kaliteli içerik üretmek (Bu sayede insanlar sitenize bağlantı kurmak isterler.)
Beyaz Şapka vs Siyah Şapka SEO Çalışmaları
Şapka ve renk konusu aslında çok semboliktir. Filmlerde ortaya çıkmış bir kavramdır fakat bu konuyu iyi ve etik kurallar dahilinde seo yapan ve yapmayanlar, hatta belirli hilelere başvuranlar olarak ayırabilirsiniz.
Black hat SEO (Siyah şapka seo) çalışmaları, arama motoru sonuçları sayfasındaki bir web sitesinin sıralamasını iyileştirmek için etik olmayan uygulamalar kümesine verilmiş sembolik bir isimdir. İnsan faktörünü dikkate almayan sadece arama motorlarını etkilemek için tasarlanmış işlemler bütünüdür.
Siyah şapka SEO çalışmaları ile kısa sürede üst sıralara çıkabilirsiniz. Fakat arama motorları büyük olasılıkla sitenize er yada geç ceza verecektir. Bu işlemi uygulamaya devam ettiğiniz sürece en büyük ceza, web sitesinizin arama sonuçlarından tamamen kaldırılması olacaktır.
Uygulamaları ihlal eden listeleri, Google’ın Web Yöneticisi yönergelerinde veya Bing’in Web Yöneticisi yönergelerinde bulabilirsiniz.
White hat Seo yani Beyaz şapka SEO, etik kurallar kümesidir. Beyaz şapka SEO çalışmaları için temel parçaları şunlardır:
- Kalite ve ilgili içerik
- Genel web sitesi optimizasyonu
- Link İnşaası
White hat SEO, yani Beyaz Şapka Seo çalışmaları daha çok kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik uzun vadeli bir stratejidir. Genel olarak konuşursak, SEO dünyasında etik kurallara uyarak strateji geliştirmek ve uygulamak en doğrusudur.
Ayrıca Gri şapka SEO olarak adlandırılan bir terim var. Siyah şapka tekniklerine kıyasla daha az risk alabileceğiniz bir çalışma kümesi. Gri şapka teknikleri Google tarafından açıkça tanımlanmadığından, sıralamalarınız hemen cezalandırılmaz veya yer kaybı yaşamadan binlerce web sitesi kullanıcısı kazanabilirsiniz. Fakat sizler yine de beyaz şapka yani etik kurallar dahilinde SEO çalışması yaparak hem kullanıcılarınızı hem arama motorlarını memnun edebilirsiniz. Google’ı düşmanınız yapmak istemeyeceğinizi düşünüyoruz.
Arama motorları
Bu SEO kılavuzunun 2. bölümünde, arama motorlarının nasıl çalıştığını, insanların bunları nasıl kullandığını ve ne tür arama sorguları gönderdiklerini öğreneceksiniz. Google’ın arkasındaki teknik arka plana bir göz atacağız. Arama motorlarına ve odaklanmanız gereken en tipik sıralama faktörlerine daha yakından bakalım.
Arama motorları üç ana bileşenden oluşur:
- Tarama
- Sıralama
- Sonuçları Gösterme
Tarama:
Tarama, web sitesini, bölümlerini, içeriğini, anahtar kelimelerini, başlıkları, köprüleri, görüntüleri binlerce küçük botla taramak anlamına gelir. Web sitesinde bulunabilecek tüm veriler taranır. Tarayıcılar, bir web sitesindeki diğer web sitelerini gösteren tüm köprü metni bağlantılarını algılar. Sonra bu sayfaları tekrar tekrar yeni bağlantılar için ayrıştırırlar. Botlar, verileri güncellemek için tüm interneti düzenli olarak tarar.
Sıralama:
Web sitesi tarandıktan sonra sıralama (indeksleme) yapılır. Bir web sitesinin dizine eklenmesi genellikle biraz zaman alır. Dizini devasa bir katalog veya dünyanın her yerinden web siteleriyle dolu bir kütüphane olarak düşünün. Deneyimlerimize göre bu 1 ila 10 gün arasında sürer.
Web sitenizin hangi sayfalarının önceden dizine eklendiğini şu arama operatörünü kullanarak kontrol edebilirsiniz: site: domain.com
Sayfanız her değiştiğinde, Google tarayıcıları onu tekrar tarar. Web sitesindeki güncellemeler dizine eklenene kadar arama motorlarında görünmeyeceklerini unutmayın.
Sonuçları seçme / gösterme:
Sonuçlar hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için önemlidir. İnternet kullanıcısı bir arama sorgusu gönderdiğinde, arama motoru dizine girer ve eşleşen sonuçları çıkarır. Sorguyu çeşitli algoritmalara dayanan milyarlarca web sitesine karşı kontrol ederek tamamlar ve bizlerin karşısına çıkartır.
Arama motorları (Google, Yandex, Bing, Yahoo!) sahibi olan şirketler, algoritmalarının tam hesaplamalarını gizli tutarlar. Bununla birlikte, birçok sıralama faktörü bilinmektedir fakat halen tam olarak hepsi biliniyor dersek yanılmış oluruz.
Sıralama faktörleri
Biraz önce bahsettiğimiz, bizlerin bildiğini iddia ettiği faktörlerin çoğu kanıtlanmıştır. Ancak bazıları sadece spekülasyonlar ve hatta efsane olarak kulaklarda dolaşmaktadır. Bunun da ötesinde, bazıları diğerlerinden daha önemlidir.
SEO öğrenmek için tüm sıralama faktörlerini ezbere bilmek zorunda değilsiniz, ancak en azından temel bir bakışa sahip olmak iyidir.
En önemli faktörlerden biri olan backlink profili, bir web sitesine giden geri bağlantıların sayısı ve kalitesi ile ilgilidir. Bu, web sitenin otoritesinin Google’a yaklaşımı hakkında çok basitleştirilmiş bir görünümdür. Her backlink temel olarak akademik bir alıntıya benzer.
Diğer bazı önemli sıralama faktörleri belirli bir sırayla göstermemiz gerekir ise şunlardır:
- Alakalı anahtar kelimelerin ve kelime öbeklerinin kullanımı
- HTTPS
- Bağlantının alaka düzeyi
- Dilbilgisi ve imla
- Güncel otorite
- Sosyal paylaşım
- Etki alanı yaşı
- AMP
- Sayfa düzeni
Sıralama faktörleri, iç SEO optimizasyon faktörlerine (teknik SEO çalışmaları da dahil) ve link inşaası veya dış SEO faktörlerine göre ayrılabilir.
İnsanlar arama motorlarını nasıl kullanır?
Özetlemek gerekirse: SEO denilen çalışma tekniklerinin anlaşılması gereken temel noktası, hem kullanıcılar hem de arama motorları için dost bir platform, bir internet sitesi olabilmektir.
Eğer teknik SEO için para ve zaman yatırımı yapmışsanız güzel bir iş başarmışsınız demektir. Ancak sitenizin ya da markanızın kullanıcı etkileşimi zayıfsa, sıralamada büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu duruma dikkat etmezseniz para israfına başlamış olursunuz. Kullanıcının bakış açısı bizler için her zaman bir numaralı önceliktir.
Aşağıdaki paylaşmış olduğumuz görsel, Google üzerinde yapılan kullanıcı aramalarında sık sık yaşanan ortak yolculuklarından birini temsil etmektedir:
Arama motorlarıyla etkileşimler yıllar ilerledikçe doğru orantılı bir şekilde gelişmiştir. Ancak, temel kural her zaman aynı kalır:
- Çözüm, bilgi veya cevap ihtiyacı
- Arama motoruna bir sorgu (anahtar kelime) şeklinde ihtiyaç yazılması
- İlk sonuçları incelemek
- Bir veya daha fazla sonuca tıklama yapma işlemi (web siteleri)
- Yanıt için web sitelerini araştırma
- İlk sayfada sonuç almak ve / veya cevap bulunmazsa arama sorgusunu değiştirmek.
Arama motorları pazar payı
Aşağıdaki grafiklerde, insanların en çok hangi arama motorlarını kullandığını görebilirsiniz. Veriler Netmarketshare raporlarından alınmıştır.
Arama sorguları nasıl sınıflandırılır?
Arama motorları içerisinde kullanıcılar tarafından 3 türde arama sorguları kullanılmaktadır:
- Gezinme arama sorguları
- Bilgilendirici arama sorguları
- İşlemsel arama sorguları
Gezinme arama sorguları
Gezinme arama sorguları denilen şey aslında belirli bir marka veya web sitesini aramakla ilgilidir. Neredeyse tüm internet kullanıcıları, tarayıcı geçmişini veya yer işaretlerini kullanmak yerine arama motorlarına “youtube” veya “google” yazma eğilimindedir.
Bilgilendirici arama sorguları
Bunlar, kullanıcılar bilgi ararken yine kullanıcılar tarafından gönderilen arama sorgularıdır. Belirli bir web sitesini aramıyorlar, ancak bir şeylerin nasıl yapılacağı hakkında bir cevap veya rehberlik arıyor oluyorlar. Örneğin, “Pizza nasıl pişirilir”.
İşlemsel arama sorguları
Genellikle bir ürün adı (Nike Airmax) veya kategorisi (spor ayakkabı) ile birlikte gelen sonuçlardır. Ayrıca, “Nereden alınır…” , “… fiyatı” ile ya da benzer şekilde yazılabilir .
Belirli bir arama sorgusunun nasıl hedefleneceğine dair bilgi içeren onlarca blogda makaleler bulunmaktadır. Ancak, Siri, Google Asistan veya Alexa gibi sesli yardımcıların popülaritesinin artması nedeniyle gelecekte bu kadar kolay olmayabilir .
Bilgilendirici arama sorguları, yeni bir uygulama açarak veya satın alma yapma seçeneği sunarak işlemlere hızlı bir şekilde dönüşebilir.
SERP güncellemeleri
Organik arama sonuçlarının ilk sayfasında yer almak mükemmel bir başarıdır. İlk üçüncü sıraya girmek harikadır ama bir oyunu sadece bir kişi kazanabilir değil mi?
Tüm dünyadaki web siteleri günlük, haftalık veya aylık olarak güncellenir. Tamam, tamam hepsi değil bazı siteler tembellik yapıp içerik güncellemesi yapmaya biliyor fakat bu farklı bir durum. Mesele şu ki, internet dünyası her geçen gün büyüyor. Yeni web siteleri ve değişiklikler bir arama motoru tarafından dizine eklendiğinde, organik sonuçlar bir anda tamamen değişebilir.
Bir diğer önemli faktör ise sürekli değişen Google algoritmasıdır. Küçük değişiklikler platformlarınız için sorun olmayabilir, ancak büyük bir algoritma güncellemesi deprem etkisi yaratarak bütün emeklerinizi yerle bir edebilir.
Aslına bakılırsa söylemeye çalıştığımız konu sıralamada bugün kazanan siz olsanız bile, pozisyonlarınızı geçebilecek rakiplerin olduğunu unutmamanız gerekir (ve muhtemelen) bir gün o sıralamaları rakipleriniz değiştirilebilecek yada bunun tam tersi de olabilir ve sizler sarsılmaz denilen sitelerin üzerine çıkabilirsiniz..
Aşağıdaki grafikte, Mayıs 2019 tarihi için organik tıklama oranı (TO) dağıtımlarına bağlı olarak Google’daki en yüksek sıralamaların önemini kendi gözleriniz ile görebilirsiniz (Gelişmiş Web Sıralaması verileri.)
SERP Özellikleri
Tabii ki, sıralama da birinci olmak önemlidir, ancak bu günlerde “sıfır pozisyon” olarak adlandırılan bir durum var… Örneğin “Patates nasıl pişirilir” arama sorgusu sonuçlarına bir göz atalım. İlk sonuç, tüm veya en önemli bilgileri içeren Google özellikli bir snippet’tır, bu nedenle diğer sonuçları kontrol etmenize gerek yoktur.
Birbirinden farklı onlarca SERP özelliği yani 1. sırada çıkma özelliği vardır (Sektör içerisinde zengin snippet’ler olarak da bilinir). Peki sitelerimiz için neden onlara önem vermeliyiz? Zengin snippet’ler, kullanıcıların SERP’yi yani 1. sırada zengin snippet’ler gördüklerinde davranışlarını etkiler. Başka bir deyişle, genel alışılagelmiş organik arama sonuçlarında daha düşük tıklama oranları (TO) olabilir.
Bunun nedeni ise rahatlıkla tahmin edilebileceği üzere daha büyük görsel çekiciliğinin olması ve genellikle yeterli bilgi sağlamalarıdır, bu nedenle Google Arama kullanıcıları diğer sonuçları hiç tıklamak zorunda kalmazlar veya yalnızca öne çıkan sonuçlara tıklarlar.
Aşağıdaki liste SERP’de göreceğiniz en yaygın zengin snippet’lerdan bazılarıdır:
- Featured snippet (Öne çıkan snippet)
- Answer box (Yanıt kutusu)
- Carousel (images, videos, products) Atlıkarınca (resimler, videolar, ürünler)
- Image pack (Görüntü paketi)
- Map pack (Harita paketi)
- Sponsored features (Google Ads, flights, shop on Google) Sponsorlu özellikler (Google Ads, uçuşlar, Google’da alışveriş yapın)
- Knowledge graph (Bilgi grafiği)
- Top stories (En iyi hikayeler)
- Events (Etkinlikler)
- Sitelinks (Site bağlantıları)
Sayfa içi ve teknik SEO Nasıl Yapılır?
Sayfa İçi SEO, özetlememiz gerekirse, yapılacak onlarca şeyin bulunduğu bir listeye sahip bir alandır.. Birkaç yıl önce, genellikle meta etiketler, aşırı optimize edilmiş içerik ve başlıklar sayfa içi SEO’da işe yarayan tekniklerdir. 2020 yılı trendlerini bilerek SEO öğrenmek istiyorsanız, sayfa içi öğelerle çok daha fazla eğleneceksiniz bunun müjdesini verebiliriz.
Arama motoru algoritmaları çok uzun bir yol kat etti. Eski zamanlarda anahtar kelimelerle doldurulmuş içerikler, başlık ve açıklamaların arama sonuçlarında yüksek sıralamalar elde ettiğini görebiliyorduk. Fakat o dönemlerin yeterli olduğu zamanlardan daha sofistike hale geldi .
Günümüzün yeni SEO tekniklerini öğrenmek istiyorsanız, sürekli geçmişte uyguladığınız teknikleri kullanamaz ve onlara takılı kalamazsınız. Arama motorlarının en büyük gelişmelerinden biri, insan faktörünü, yani kullanıcı katılımı kesinlike özellikle günümüzde dikkate alınmalıdır .
Not : SEO’nun yalnızca arama motorlarını değil, gerçek kişileri hedefleme tekniklerinin bütünü olduğunu unutmayın.
Meta etiketleri
Meta etiketler HTML yazılım dilinin, halk arasındaki tabirle yazılım kodunun bir parçasıdır. Genelde web sitesinin içeriğini tanımlarlar. Bu alanın en önemli konusu meta başlıklar ve meta açıklamalardır.
Eski zamanlarda teknik açıdan oldukça önemliydiler. Fakat artık eskisi kadar önemli değiller.
Meta anahtar kelimelerle dolu meta başlıklar ve açıklamalar günümüzde doğrudan sıralamaları etkilememekte. Fakat onlar hala TO (tıklama oranı) ve genel kullanıcı katılımını etkileyen güçlü bir psikolojik faktör olarak kalmıştır. Bu nedenle, SEO için hala ciddi derecede önem arz etmektedir.
Blog yazarları tarafından başlık etiketlerinin ve meta açıklamalarının hiç önemi olmadığını söyleyerek kafanızı karıştırmak istemiyoruz. Fakat öte yandan, Google algoritmasının, arama sorgusuyla alaka düzeyini daha iyi göstermek için başlıkları ve açıklamaları değiştirdiğini unutmayın diye tekrar tekrar hatırlatmak isteriz.
İçeriğinizi meta başlık, meta açıklama, başlıklar, genel anahtar kelime yoğunluğu, alt resim özellikleri ve diğerlerinde odak anahtar kelime kullanımı açısından tüm bunları yazılımsal ve insani hızdan daha hızlı olacak şekilde analiz eden onlarca araç ve eklenti bulunmaktadır. Google’da kısa bir araştırmayla kullandığınız alt yapıya göre hangi araç yada eklenti olduğunu anlayabilirsiniz.
Bahsettiğimiz bu eklenti ve alt yapılar pek çok ipucu sunuyorlar, ancak insan faktörü söz konusu olduğunda Google’ın algoritmasına anlayabilmek ve odaklanmak oldukça zor. Meta etiketler oluştururken hem teknik bakış açısını hem de kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurduğunuzdan yada kullandığınız sistemlerin bulundurduğuna emin olun.
1. Yazmaya başlamadan önce kullanıcıların neler aradığını öğrenin
İnsanların aradığı bir konu hakkında yazmayı mı planlıyorsunuz? Bakış açınızın farklı ve benzersiz olduğundan emin misiniz? Konuya yeni bir geliştirilmiş değer sunabilir misiniz? Peki ya zamanlamanız doğru mu?
Bunlar yazmaya başlamadan önce dikkat edilmesi gereken önemli sorulardır ve blog ya da ürün açılış sayfası olması hiç önemli değildir. Bunu öğrenmenin onlarca yolu vardır. Anahtar kelime araştırması bunun için biçilmiş bir kaftan değerindedir. 5. bölümde anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağı hakkında bilgi vereceğiz.
2. Başlık etiketleri
İlgi çekici bir başlık etiketi, meta açıklama ve profesyonel başlıklar oluşturun. Daha önce bahsettiğimiz şeyleri unutmayın. Ana odak anahtar kelimeniz hala orada olmalıdır, böylece kullanıcılar web sitenizin ne hakkında olduğunu rahatlıkla anlayabilir. Meta açıklamayı harekete geçirici mesaj vurgulaması için eşsiz bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.
Hem potansiyel ziyaretçilerinize hem de arama motorlarına web sitenizin tıklanabilir olduğu konusunda ikna edin.
Sık sık kullanıcı etkileşimini düşünün, bu nedenle basit veya göze hoş gelmeyecek kelimeleri kullanarak aşırıya kaçmayın. Rakiplerinizi inceleyin, onlar için neyin işe yaradığını analiz edin ve kendi stratejinizi o analizlere göre oluşturun.
Başlık etiketleri için hızlı ipuçları:
- Google, 70 karaktere kadar başlıkları ve 155 karaktere kadar meta açıklamaları gösterebilmektedir. (Mayıs 2019 tarihinde bu limit güncellenmiştir).
- Okunabilirlik ve kaliteli bir yapı için doğru <h1>, <h2>, <h3>, … tarzını kullandığınızdan emin olun.
3. SEO dostu URL’ler kullanın
Şekiller ve karakterlerle otomatik olarak oluşturulan URL’leri kesinlikle kullanmayın.
örneğin “www.moradam.com/2017/post318e7a349f6”
İçeriğinize ve başlığına karşılık gelen yani özetleyen URL’leri kullanın:
www.moradam.com/nasıl-pizza-yapabilirim
WordPress kullanıyorsanız, genel ayarlar kısmından kalıcı bağlantıları ayarlayabilirsiniz.
SEO uzmanları ve blog yazarları, kısa URL’lerin Google’da daha iyi olduğunu sık sık dile getiriyorlar. Bu durum bizce kullanıcı deneyimi ile ilgili fakat tabii ki, bu 20 kelimelik bir URL’nin iyi olduğu anlamına geldiğini savunduğumuzu göstermez.
4. Multimedya
Ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek ister misiniz? Resimler, infografikler, grafikler ve videolar kullanabilirsiniz. Daha düşük hemen çıkma oranları ve daha yüksek katılım sağlamalarına katkı sağlar. Bazı şeyler hala eski moda şekilde yazılmalıdır, ancak multimedya kesinlikle şarttır.
Video akışı son birkaç yıldır en sıcak pazarlama trendlerinden biri olmuştur. Dahası, insanları içeriğinizi beğenmeye, paylaşmaya veya yorum yapmaya motive ederler.
Multimedya için hızlı ipuçları:
- İlgili dosya adlarını (pizza-nasıl-yapılır-pizza.jpg), alternatif görüntü niteliklerini ve dosya boyutunu kullanarak görüntüleri optimize edin.
- Videolar veya grafikler gibi etkileşimli multimedyaları gömün.
- Konuşma metni eklemeyi unutmayın, böylece önemli anahtar kelimeleri kaybetmezsiniz (arama motoru tarayıcıları videoyu “okuyamaz.”)
5. Giden ve dahili bağlantılar
Giden bağlantıları kullanmak, konunuzun Google’a alaka düzeyi sinyalini verir. Alakalı ve yetkili kaynaklara bağlandığınızdan emin olun.
Dahili bağlantılar, diğer makalelerinizi veya web sitesi bölümlerinizi tanıtmanın mükemmel bir yoludur. Onlara ziyaret etmeyi kolaylaştırır ve daha yüksek katılım sağlar. Dahili bağlantı ayrıca Google botlarının web sitesi yapısını anlamasına da yardımcı olur.
Giden ve dahili bağlantılar için hızlı ipuçları:
- Giden bağlantılar sıralamanızı doğrudan iyileştirmeyebilir, ancak bunları kullanmanız önemle tavsiye edilir.
- İçerik uzunluğuna bağlı olarak en fazla 2-3 dahili bağlantı kullanın.
- Arama motoru tarayıcıları bu bağlantıları tarar, bu yüzden hile yapmaya ve bozuk bağlantıları izlemeye çalışmayın.
- Dahili bağlantı için konu kümesi modelini izleyin.
6. İnsanların katılımını sağlayın
Harika içerik kendini paylaşır ve paylaştırır. Evet, bu konu belki geçmişte bu şekildeydi. Günümüzde ise insanlar tembel olduğundan web sitenizin her yerinde paylaşım düğmeleri olmalıdır. BuzzSumo’ya göre, sosyal paylaşım 2015’ten bu yana yarı yarıya kadar düşüş yaşadı.
Facebook, Twitter veya LinkedIn’in yanı sıra Reddit, Pinterest ve diğerleri gibi belirli ve konuyla ilgili sosyal ağlar eklemeyi de aklınızın bir kenarına hatta önemli bir kenarına iliştirin.
Teknik SEO kontrol listesi
Teknik SEO’yu, daha teknik içeriklerle ilgilenen içi SEO’nun bir parçası olarak sınıflandırabiliriz. Genellikle en azından bazı geliştirme becerileri veya bir web geliştiricisi gerektirir. Ama çok fazla korkmayın, WordPress 😎’de kolayca yapabileceğiniz birçok şey var.
Bunlar, odaklanmanız gereken en önemli teknik SEO faktörleridir:
1. Arama Konsolu
Sitenizi Google Search Console’a (eski Web Yöneticisi araçları) bağlamak SEO’nun temel özelliklerinden biridir. Sitenizin Google Arama’daki varlığını ve performansını izlemenize ve sürdürmenize yardımcı olur.
Search Console, anahtar kelime sıralamalarınızı, TO’larınızı, olası Google cezalarını ve teknik SEO için diğer birçok yararlı veriyi analiz etmenize yardımcı olur.
Ekstra olarak onlarca özelliği de bulunmaktadır. Mobil kullanılabilirliği, dizine eklenmesini isteyip istemediğimiz, site hataları, yapılandırılmış veri hataları ve bağlantıları içerir. Bu sayede bunları rahatlıkla görüntüleyebiliriz.
Hızlı ipuçları:
- Arama konsolu özelliklerini kullanmak için her mülkün (web sitesi) doğrulanması gerekir.
- Search Console’u Google Analytics’e bağlayın.
2. Web sitesi hızı
Web sitesi hızı sıralama faktörlerinden biridir, bu yüzden her zaman onu geliştirmeyi hedeflemelisiniz. Web kullanıcılarının %50’si bir sitenin 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini istediği bilinmektedir. Eğer bir sitenin açılışı 3 saniye içinde olmazsa kullanıcılar siteden ayrılacaktır.
Hızlı ipuçları:
- Hızı PageSpeed Insights’ta test edin .
- Görüntüleri optimize edin, GZIP sıkıştırmasını, HTML sıkıştırmasını, JS ve CSS minyatürünü etkinleştirin ve sunucu yanıt süresini azaltmaya çalışın.
- Kaliteli web hosting, web sitesi hızında büyük bir rol oynamaktadır, bu yüzden güvenilir bir sağlayıcı seçtiğinizden emin olun.
3. Mobil optimizasyon
Mobil optimizasyon bir zorunluluktur. Dünya masaüstünden mobil ortama kayıyor. Aslında, mobil cihazlar için optimize edilmemiş bir web sitesi çalıştırmak, sıralamalarınızı olumsuz etkileyecektir.
Google, ilk mobil indexlemeyi Mart 2018’de bizlerin kullanıma sunmaya başladı. İlk mobil dizine ekleme, Google’ın web sitenizin mobil sürümünü dizine ekleme ve sıralama için belirli işlemlere tabi tutacağı ve ona göre sıralayacağı anlamına gelmektedir.
Hızlı ipuçları:
- Web sitenizin duyarlılığını Mobil Uyumluluk Testi’nde test edin.
- Anahtar kelime sıralamalarınızı mobil arama sonuçlarında takip edin.
- Web sitenizin mobil sürümünün mükemmel bir şekil de çalıştığından emin olun.
AMP’yi (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) olarak da düşünebilirsiniz. Statik içeriği daha hızlı hale getirmeyi sağlayan özel özelliklerle genişletilmiş bir HTML kodudur. 2017 yılında, Google’ın ana mobil arama projelerinden biriydi. Bu konunun bir gelecek vaad edip etmediğini göreceğiz.
4. Site Haritası
Bir site haritası, arama motorlarının içeriğinizi taramasına yardımcı olur. Tüm web sitesi bölümlerinin listelendiği bir dosyadır. Karmaşık bir yapıya sahip büyük bir web sitesi çalıştırdığınızda veya zengin medya içeriği kullandığınızda bir web sitesine sahip olmak güzeldir diyebiliriz.
Site haritasına sahip olmak, sıralamalarınızı direkt olarak etkilemez. Google’a göre, site haritasının bir yararı var, ancak asla site haritası oluşturmadığınız için ceza almazsınız.
Hızlı ipuçları:
- Web sitelerinin kesinlike bir site haritası sahibi olmasına ihtiyacı yoktur.
- XML site haritasından farklı onlarca site haritası türü vardır.
- Site Haritası 50.000’den fazla URL içermemeli ve 50 MB’ı aşmamalıdır.
- Site haritasını web sitesinin kök dizinine yerleştirin.
Örnek site haritası: https://örneksite.com/sitemap.xml
5. Robots.txt
Robots.txt, tarayıcılara hangi web sitesi bölümlerine erişmelerini istemediğinizi belirten bir dosyadır. Yer aldığı link genelde https://örneksite.com/robots.txt olmakradır. Bazı komut dosyalarının, gereksiz dosyaların veya görüntülerin dizine eklenmesini istemediğinizde ciddi anlamda bizlere yardımcı olmaktadır.
robots.txt Kullanımı:
Kullanıcı aracısı: * (ör. Googlebot)
İzin verme: / (örneğin /resim/pizza.png)
Hızlı ipuçları:
- İçeriği arama motorlarından gizlemek için robots.txt dosyasını kullanmayın.
- Tarayıcılar veya kötü amaçlı yazılım robotları robots.txt dosyasını ihlal edemez.
Buraya Technical on-page seo checklist pdfi gelecek. klasörün içinde o da
Diğer teknik SEO uygulamaları
Web sitenizin performansını artıracak birçok SEO tekniği vardır. İlk olarak, mevcut durumun analizi ile başlayın. Bu fırsatları bulmanıza yardımcı olacaktır.
Gelişmiş etiket yönetimi için Google Etiket Yöneticisi‘ni ayarlayın, böylece web geliştiricilerinden herhangi bir yardıma ihtiyacınız kalmayacaktır.
HTTPS ve HTTP:
2014’te Google, HTTPS / SSL web sitelerinin sıralamalarını yükselteceklerini açıkladı. Bugün bunun, arama sorgularının küçük bir yüzdesini etkileyen hafif bir sıralama faktörü olduğunu biliyoruz.
Ancak, güvenlik güçlü bir psikolojik faktördür. Örneğin Google Chrome, SSL ile şifrelenmemiş bir web sitesini “güvenli değil” olarak etiketler ve bu da kullanıcının siteye girme veya sitede kalma süresini yada tercihini doğrudan etkiler.
URL / IP standartlaştırma:
Bir web sitesi hem IP adresi hem de etki alanı adı altında dizine eklendiğinde IP standartlaştırma önemlidir. URL standartlaştırması şu anlama gelir:
https://örneksite.com ve https://www.örneksite.com/ aynı URL’ye gitmelidir.
İçerik ve SEO
İçerik ve SEO iki bağımsız terim mi yoksa bir ideal çift midir? Bir çok pazarlamacı, onların ayrı birer oyuncu olduğunu düşünüyor. Hadi gelin onların sinerjilerinden nasıl faydalanabileceğinizi öğrenelim.
Bazı pazarlamacılar arasında mükemmel içeriğin SEO’ya ihtiyaç duymadığına dair popüler bir efsane vardı. Gerçek şu ki yanılıyor. Size nedenini şimdi açıklayacağız.
Gerçekten, sayfa optimizasyonu olmadan veya tek bir backlink olmadan yüksek kaliteli içerik hayal edebiliyor musunuz? Yada buna benzer başka bir örnek verelim, hiç kimsenin okumayacağı içeriklerle dolu mükemmel bir şekilde optimize edilmiş bir web sitesi hayal edebiliyor musunuz?
Bazı insanlar hala buna inanıyor:
- SEO arama motorları içindir
- İçerik insanlar içindir
Yanılıyorlar! İçerik ve SEO hep aynı noktada birleşiyor. Tek yapmanız gereken benzersiz bir içerik oluşturmak ve aynı zamanda arama motorları ve insanlar için optimize etmek. Bu teknik bazen “SEO uyumlu içerik” yada “SEO uyumlu metin yazarlığı” olarak adlandırılır.
Hangi içeriği oluşturmalıyım?
Aslında bu ilk ve en önemli sorulardan bir tanesi. Cevap (en azından teori olarak) çok basit: “Benzersiz olun”. Orijinal, düşündürücü ve ilgi çekici içerikler oluşturmak mükemmel bir başlangıçtır. İçerik ve SEO en başından beri el ele yani beraber yürümeliler. Çeşitli içerik türleri arasından kendiniz bir seçim yapabilirsiniz:
Bloglar
Bloglar özellikle son yıllarda çok popüler. İyi bir blog, yalnızca blogcular için değil, aynı zamanda e-ticaret web siteleri, SaaS işletmeleri veya profesyonel hizmet sağlayıcıları için mükemmel bir ziyaretçi kaynağıdır.
Bloglama, sevdiğiniz şeyleri (seyahat blogcuları, pazarlama blogcuları vb.) Yaparak para kazanmanın bir yoludur. Derinlemesine makaleler, kılavuzlar ve nasıl yapılır konulu yazmış olduğunuz içerikler sizi sektörde saygın biri yapabilir.
Hızlı ipuçları:
- Kalabalığın arasından sıyrılın, orijinal olun.
- Kendi araştırmanızı yapın ve benzersiz veriler kullanın.
- Güçlü bir kişisel marka yaratmak için tutarlı olun.
- Şirketler ve blog yazan kişileri etki altında tutanlarla işbirliği yapın
- Blogunuzda yayınladığınız içerik türleriyle gerçekten yaratıcı olabilirsiniz.
Ürün sayfaları
Kaliteli ürün sayfaları her çevrimiçi işletmenin öncelikli önceliği olmalıdır. AdWords yeniden pazarlaması veya ücretli sosyal medya da dahil olmak üzere, TBM kampanyaları için açılış sayfaları olarak kullanılırlar.
Hızlı ipuçları:
- E-Ticaret söz konusu olduğunda firmalar, basitlik, ürünün ne kadar olduğunu ve nasıl satın alınacağını açıkça tanımlamak zorundadır.
- Ürünlerin profesyonel fotoğraflarını kullanın.
- E-ticaret siteleri için açılış hızı ve UX her zamankinden daha önemli ve dikkat edilesi konumdadır.
İnceleme Siteleri
Etkileyici (influencer) olmak ister misiniz? İnceleme yazmak ortaya çıkmış yeni bir konu değil, internet dünyasında her şey tekrardan gözden geçirilebilir. Araçlar, filmler, barlar, restoranlar, elektronik cihazlar hakkında yorum ve incelemeler yazabilirsiniz, adının ne olmasını istiyorsanız siz koyabilirsiniz.
Güvenilir bir etki unsuru olmayı başarırsanız, insanların görüşlerini ve gelen sponsorlu incelemelerden kazanç elde edersiniz. Yorumlar, influencer pazarlamasının kaçınılmaz bir bileşenidir.
Hızlı ipuçları:
- Belirli bir konu seçin
- Bazı şirketler 5 yıldızlı bir inceleme adına bazen iyi bir ödeme yapabilir bu durumda kendinizi satmayın.
- Mükemmel veya yoksun olanla ilgili standardınızı kendiniz oluşturun.
- Tutarlılık, güçlü bir marka olmanın anahtarıdır.
Vaka çalışmaları ve orijinal araştırma
Dünyaya bir şeyleri nasıl yaptığınızı anlatın, topladığınız ilginç verileri paylaşın, müşteri memnuniyeti stratejinizin ne olduğunu veya yeni bir ürün piyasaya sürerken nasıl başarısız olduğunuzu gösterin. Deneyler yapın, endüstrinizdeki çeşitli mitleri test edin.
Muhtemelen vaka çalışmaları hakkındaki en iyi şey, her zaman benzersiz olmaları ve okuyucular için yeni bilgiler getirmeleridir.
Hızlı ipuçları:
- Acele etmeyin, araştırma yapın, yeterli orijinal veri hazırlayın ve dürüst olun (yalan söylemeyin.)
- İşletmeniz hakkında yazıyorsanız, şirketin arkasındaki insanlara gösterin.
- Utangaç olmayın, insanlar donuk başarı hikayeleriyle ilgilenmiyor.
İnfografikler ile SEO Nasıl Yapılır?
Herkes infografikleri çok seviyor! Ayrıca paylaşmak ve indirmek infografikler adına oldukça kolay. Ancak, yazarlar bunları genellikle metin yerine koyma olarak kullanırlar. infografik daha sonra bir sürü kopya ile karmaşık görüntüler haline gelir, böylece potansiyeli ve bu gücü kaybederler.
infografik oluşturmak, bilgiyi güzel ve okunması kolay hale getirmek için dikilmiş mükemmel bir kumaşa benzer.
Hızlı ipuçları:
- İnfografikler hala harika bir paylaşım ve bağlantı potansiyeline sahiptir, bu nedenle hem veri hem de tasarımla oynadığınızdan emin olun.
- Yalnızca en önemli verileri kullanın.
- Bir hikaye oluşturun, grafikler veya resimler ekleyin.
- İnfografikleri resim olarak yüklerken, transkript yazmayı unutmayın çünkü tarayıcılar görüntüdeki metni “okuyamaz”.
Kılavuzlar, nasıl yapılır, püf noktaları ve ipuçları
Çoğu zaman, rehberler blogların bir parçası olarak yayınlanır. “… rehber” ve “Nasıl …” çekici anahtar kelimelerdir. Rehberler veya nasıl yapılır yazabilirsiniz, ancak bunların binlerce olduğunu aklınızdan lütfen çıkartmayın.
Başkalarının yazı tekniklerini ve bilgilerini kopyalamayın, okurlarınıza rakiplerinizden farklı teknikler ve ipuçları sağlayın.
Hızlı ipuçları:
- Kendi videolarınızı kaydedin veya en azından özel ekran kayıtlarını ve ekran görüntülerini kullanın.
- Bir geri bağlantı almak veya sosyal profillerinde paylaşmak için ürün sahibine veya satıcıya ulaşın.
- Kendi ürününüze bir kılavuz yazıyorsanız, ek trafik ve dahili bir geri bağlantı almak için kılavuzu ürün açılış sayfasına yerleştirin.
En İyi Listeler
Yazılı içeriğin bir başka popüler biçimi. İnternet camiasında “en iyi” tarzında binlerce liste var, bu yüzden konuyu ince eleyip sık dokuyun ve dikkatli düşünün.
Liste yazmak, olası satışları toplamak, değerli yorumlar kazanmak ve sosyal paylaşımlar ve geri bağlantılar sayesinde viral yayılma oluşturmak için indirilebilir öğeler eklemek adına mükemmel bir fırsattır.
Hızlı ipuçları:
- Yapıyı basit tutun.
- Kanıtlanmış veri kaynaklarını kullanma.
- Okuyuculardan, yorumlarınızda listenize başka öğeler önermelerini isteyin.
Röportajlar
Bir endüstri gurusundan benzersiz bilgi ve görüşler almak mükemmeldir! Güvenilirlik, trafik, sosyal paylaşımlar ve geri bağlantılar oluşturmaya eşsiz katkıları olur.
Ekstra olarak geniş kitleye sahip görüşmeciler, görüşmeyi paylaşırlarsa ücretsiz olarak yüksek trafik oluştururlar. Video veya podcast yazabilir, kaydedebilirsiniz.
Hızlı ipuçları:
- Bir konuda bir liderle görüşmeye çalışın (sektördeki ünlü bir kişi).
- Röportajın net bir yapısını belirleyin.
- Sorular doğal olarak akmalıdır.
- Görüşülen kişi için biraz alan bırakın, okuyucuların düşüncelerini merak ediyor olabilirler.
Videolar
Daha yüksek katılım, sosyal paylaşımlar, beğeniler, geri dönüşler, daha fazla potansiyel müşteri ve dönüşüm. Bunlar video içeriğini kullanmanın en büyük avantajlarıdır. Videolar dönüşüm oranlarını % 80 artırabilir.
Hızlı ipuçları:
- Bir senaryo yazın, provaları okuyun ve uygulayın.
- Donanım ve düzenleme yazılımı ya da profesyonel bir video yapımcısı için bütçe hazırlayın.
- Konuşma metnini dahil edin.
- Bir pazarlama planı oluşturun veya en azından koyduğunuz zamanı ve parayı haklı çıkarmak için temel promosyon etkinliklerini planlayın.
Tabii ki, her zaman kendi videolarınızı oluşturmanız gerekmez. Bir endüstri uzmanı tarafından videoyu paylaşarak veya yerleştirerek yayınınızı daha ilginç hale getirin! İçeriğinizi zenginleştirebilir ve okuyucunun web sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.
E-Kitaplar
E-kitaplar genellikle baskı maliyetlerinden kurtulmak yada daha hızlı daha fazla kitlelere ulaşmak için kullanılır. Belki B2B sektöründe daha fazla ama bir e-kitap indirmek için bir adet e-posta adresinden başka birşey vermeyeceğiniz birçok B2C web sitesi hala var. Okuyuculara iyi bir sebep vermelisiniz. E-kitaplar genellikle PDF olarak gelir ve uzun bir içerik içerir.
Hızlı ipuçları:
- Uygun bir kitap olarak yazın: Önemli bir konu, başlık, önizleme, güvenilir yazar, doğru düzeltme ve akılda kalıcı tasarıma ihtiyacınız var.
- Kullanıcıları indirmeleri için motive edin: Web sitenizde veya rakiplerle karşılaştırıldığında bulunmayan benzersiz veriler ve özel numaralar içeren e-kitapları kullanın.
İdeal blog yayını uzunluğu nedir?
Birkaç yıl önce, anahtar kelimelerle doldurulmuş uzun yazılar kolayca en üst sıralarda yer alıyordu. Her nasılsa, aynı anahtar kelimelere sahip yüzlerce neredeyse aynı makaleye sahip site üst sıralarda bulunabiliyordu.
Fakat içerik uğruna içerik oluşturmak artık işe yaramıyor.
Bir makale yazarsanız, okuyucunun dikkatini çekmeniz gerekir. Başlık, ilk paragraf, içerik türü ve en önemlisi genel içerik yapısı ile başlar. Kullanım <title>, <h1, h2, h3, …> ve diğer HTML etiketlerinin doğru kullanılması gerekmekte.
Genel olarak baktığımızda 7 dakikalık okuma süresi idealdir. SEO söz konusu olduğunda, birçok çalışma tekniği var. Çoğu, bizlere daha uzun yayınların bir iki tık daha iyi sıralama aldığını kanıtlıyor.
Diğer makalelerim veya web sitesi bölümlerimdeki yinelenen içerik ne olacak?
Er ya da geç, hepimiz web sitemizde başka bir yerde yazdığımız birkaç kelimeyi tekrarlamamız gereken noktaya geliyoruz.
Web sitenizde çok fazla yinelenen içerik varsa, 301 yönlendirmeleri veya rel = ”canonical” bağlantı öğesini kullanabilirsiniz. Google Search Console yardım sayfalarından daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Metin satırlarını kopyalama gibi bir teknik bulduğunuzu düşünmüyorsanız sakin olun. Google algoritması, bu benzeme durumunu kasıtlı olarak mı yoksa yeni içeriğinizin doğal bir parçası olarak mı yaptığınızı fark edebiliyor.
Başka birinin içeriğini kopyalamayı düşünüyorsanız, bu SEO kılavuzunu okumayı bırakabilirsiniz. Bu bir etik teknik değil ve biz buna şiddetle karşıyız. Bir taklitçi olmanın maddi kayıplarından bahsetmek istemiyoruz fakat şunu bilin ki riskleri aşırıdır. Özetle Google, web sitenizi cezalandırır ve arama sonuçlarından kaldırır.
Harika içerikler oluşturmak uygun araştırmalarla başlar. Konuyu düşünün, anahtar kelime araştırması yapın, arkadaşlarınıza sorun, Facebook’ta veya başka bir yerde anket yapın.
Konuyu seçtikten sonra piyasayı tarayın ve tüm üst düzey web sitelerini dikkatlice okuyun. Onları kopyalamayın, kendi benzersiz içeriğinizi oluşturmaya çalışın ve mükemmel şekilde optimize edin. Bu işlemlerden hemen sonra, tanıtmaya başlayabilirsiniz.